Annons

Kall och våt juni bådar gottVäderentusiasten Hans Lehrecke kopplar av en stund i sin trädgård där han i juni kunnat njuta av sina fantastiska gula rosor.

– Värmen från maj fortsatte de första dagarna i juni men den tredje skedde en omläggning och en kylig period började och varade fram till den 22 juni då  temperaturen åter kröp över tjugo, så sammanfattar Hans Lehrecke månaden som gott och kan därmed också konstatera att juni blev någon tiondelsgrad kallare än snittet under de gångna 25 åren.
– Medeltemperaturen hamnade på 14.9 att jämföras med snittets 15.4 och nederbörden om 80 millimeter ligger en bra bit över snittets 58.6, säger Hans som dock gläds åt väderomläggningen vid midsommartid.
– Det bådar ofta en bra sommar.

Varmaste juni-månaden under Hans Lehreckes mätperiod inföll 1992 då kvicksilvret snittade 18.5 medan vi året innan endast hade 12.3.
Juni 1991 var inte bara kall utan även våt då det föll hela 134.5 mm.
– Noterbart i sammanhanget var att det den 16 juni 1994 föll snö på Hallandsåsen  och månaden var en av de kallaste med 12.9.

Annons
 

Årets juni bjöd på högsta temperaturen under månadens tre sista dagar med 27 grader, medan nattemperaturen den femte och sjätte var nere på fem. Inte mindre än tio dygn bjöd på  lägsta nattemperatur om tio grader.

Vår badpatrull tog ett dopp i Ålabodarna i förra veckan och det var minst sagt kyligt om tårna. Hur ser det ut med havstemperaturen?
– Den tjugonde hade vi 16 grader  precis som den tjugoåttonde april, något som jag aldrig uppmätt tidigare, men så var ju också april ovanligt varm. Månadens näst sista dag hade badtemperaturen stigit till 19 grader.

Har juni varit vänlig mot grödorna?
– Jag gläds vid en färd runt Landskrona av hur fint säden står men bönderna längtar efter regn, då nederbördsunderskottet från april fortfarande spökar. Även i trädgårdarna växer det ovanligt fint och jag har aldrig haft så fin sallad  och speciellt de gula rosorna blommar fantastiskt. 

Nu väntar semestertider för många. Ska vi stanna hemma i Landskrona och njuta av härliga juli?
 De första dagarna blir fina men risken för åskskurar ökar och från och med  veckoslutet blir det mycket troligt ostadigt och svalare men vi hoppas på att värmen sedan återvänder. Som jag tidigare nämnt medför en positiv väderomläggning vid midsommar rent statistiskt ofta en bra sommar och en sådan önskar jag alla Direktens läsare, avslutar Hans Lehrecke.

Läs mer:
Du har väl inte missat vår profilintervju med Hans?

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser