Annons

Nordic Week närmar sig

Den första veckan i augusti kommer det 300 seglare med lika många Laser-jollar till Borstahusen för att göra upp om Europa-mästerskapet. Det gäller juniorer och seniorer och man kommer att segla i sju dagar på två banor. 37 länder från Europa och övriga världen kommer att vara representerade.
– Det här blir den största kappseglingen hittills i segelsällskapets historia, berättar Ola Lilja, som är seglingsledare på en av banorna.

Hela hamnen kommer av fyllas av jollar och tält och andra tillfälliga lokaler. För att få vara med på EM måste man kvalificera sig på nationella tävlingar och inte förrän i maj fick de sista reda på om de får starta.

Annons
 

Invigning med Jesper Aspegren
Söndagen 2 augusti invigs EM och då kommer Landskronafödde Jesper Aspegren att leda festligheterna. Som brukligt blir det en del tal, men det blir också uppvisning av Engholms Marching Band, 40 unga musiker som gjort succé runt om i Europa, bland annat på Swedish Military Tattoo i Globen för ett par år sedan.

Seglingarna tjuvstartar 2 augusti
Själva EM seglas måndag till lördag med två seglingar varje dag. Men redan på söndagens seglas en uppvärmningstävling.
– Det är viktigt för deltagarna att få bekanta sig med banorna och inte minst med de speciella strömförhållanden vi har i Öresund. Men också funktionärerna får här ett genrep, säger Rune Hallins om är en av de ansvariga för tävlingen.

Det ska alltså seglas på två banor samtidigt och som vanligt kommer dom att ligga så nära utanför hamnen som möjligt. Första start sker klockan 11 varje dag, men jollarna kommer att sticka ut minst en timme dessförinnan.

Internationell tävlingsledning
Högste ansvarige för seglingarna blir Per-Olof Ekstrand, som är IRO, International Race Officer, och som ansvarade för en av banorna på senaste OS i Kina. Seglingsledarna och domarna kommer från Kroatien, England, Estland, Holland, Norge, Polen, Spanien, Tyskland och Sverige.

Förutom de 300 seglarna med sina jollar så väntas minst 60 coacher med stora gummibåtar, så kallade ribbar, komma och vara med och matcha sina seglare på vattnet.

Minst 80 fuktionärer
EM är i mycket dubbelt så stort som tidigare Nordic Week. Speciellt som man i år seglar på två banor samtidigt. Det betyder att det behövs dubbelt så många funktionärer och funktionärsbåtar på sjön. Men också på land behövs det mycket folk för att se till att allt fungerar. Inte minst på Race Office, som ansvarar för att ta emot resultat från målbåtarna och matar in uppgifterna i de speciella datorprogrammen och som i år får dubbla arbetsuppgifter.

Festligheter på hamnen
Ett stort tält, som rymmer över 400 gäster kommer att uppföras på hamnplan av Borstahusens Hamnkrog. Här bjuds alla deltagare och inbjudna på invigningsmiddag den 2 augusti och här blir det också festlig avslutning med prisutdelning och Sir Prajs Storband på lördagen den 8 augusti. Men här blir också plats för alla som vill delta i festligheterna och för underhållning svarar liveband varje kväll.

– Både Restaurang Pumphuset och Borstahusens Hamnkrog kommer att satsa på olika erbjudanden arrangemang och det kommer säkert att finnas något som passar varje smak, avslutar Rune Hallin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser