Annons

På vandring bland arkitektoniska pärlor

I Landskrona finns det ett stort antal arkitektoniska pärlor. Det är allt från 1700-talshus till det allra senaste. En som vet mer än de flesta i ämnet är arkitekten och Landskronas före detta stadsantikvarie, Örjan Ekström.
– Det som imponerar mest är att vi har fler 1700-talshus än de flesta städer. Och då snackar vi inte om några ruckel utan gedigna hus som det bor folk i och gör det bra. Det är nog bara Stockholm och eventuellt Malmö som har fler, säger Örjan Ekström.

Vi bad arkitekten lista några, i hans ögon, arkitektoniska höjdare i staden.
Det är lätt att rabbla upp en massa kända byggnader men jag väljer att lyfta fram några som kanske inte är så allmänt kända. En riktigt känd byggnad måste jag dock ha med och det är Konsthallen. Den ritades av Sten Samuelsson och är starkt influerad av Le Corbusier. Byggnaden saknar motstycke i landet med ett undantag. Samuelsson har ritat ett nästan identiskt hus till sig själv i Lund.

Annons
 

Annorlunda bygge på Ven

En annan vacker byggnad är ett fritidshus som ligger på Ven.
– Det ligger längst med Hakenstigen och det är ritat av Ulf Roos. Det är mycket tilltalande.

Även i Borstahusen finns det vacker byggnation
– Det finns många vackra hus i Borstahusen. Ett ligger på Övre Gatan 18. Här har den som renoverat gått mycket varsamt fram och har gjort det cirka 100 år gamla huset till en riktig pärla, säger Örjan Ekström och fortsätter.


– På Strandvägen på väg ut mot Borstahusen ligger ett annat vackert hus. Det är det fösta parhuset som ligger ut med havet efter fiskegumman om näsan pekar norrut. Här är det Peter Broberg som varit framme. Om honom finns mycket att berätta. Det är bara synd att han inte fått sätta fler avtryck i Landskrona.

Vackert på Öster

– Ett hus som jag tycker är mycket fint ligger på Östergatan, i Pilgatans förlängning. Det är ett sött litet hus med plantering framför. Huset ligger insprängt i helt annan miljö.

Plorren

Ett område som är mycket populärt hos Landskronaborna är kvarteren kring Kvarntoget, eller Plorren som det kallas i folkmun.
– Här finns två typer av byggnation. Den äldsta är anlagd i mitten och slutet av 1800-talet och den nyare runt 1920. Bland de sist nämnda husen finns ett som jag tycker är speciellt. Det är det bruna som ligger sist på höger sida av Stora Norregatan innan Ernst Ekstrands Plan. Det är ritat av Frans Ekelund och är oerhört stiligt.

Förtäta staden

Örjan Ekström tycker och tänker mycket på hur staden ser ut idag och hur han skulle vilja se den i framtiden. Bland annat så vill han fylla igen luckor i utkanten av centrala Landskrona.
– Ser man sig om i centrum så är byggnationen tät och bra. Men tar man sig minsta lilla utanför så hittar man luckor, eller så kallade bombhål. Dessa ska man täppa igen innan ban bygger för mycket i byarna runt staden tycker jag. Den största anledningen är ekologisk.
Och visst finns det luckor. Många av dessa är rena ödetomter eller används som parkering.
– Jag hade gärna sett en förtätning. Ett mycket bra exempel på hur stadens styrande kan göra såg vi härom året. Derome fick gärna bygga på Nyhamn om de även byggde på andra sidan hamnen. Så tycker jag att man kan fortsätta.

Andra arkitektoniskt intressanta byggnader i staden:

Citadellet
Sofia Albertina Kyrka
Adolf Fredriks kasern (museet)
Rådhuset
Tranchellska huset
Landskrona Teater
Tuppaskolan
Stadshuset
Norsk Hydros kontor
Citadellbadet
Nyhamn
Esperanza
Idrottshallen
Pumphuset
Gamla och nya vattentornet

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser