Annons

Landskronabor, panta mera!

27 av 32 skånska kommuner ligger under riksgenomsnittet när det gäller att panta burkar och flaskor, Landskronaborna inkluderade.

72 burkar per person pantade vi landskronabor i genomsnitt under 2008. I riket nådde man upp till 91. PET-flaskor däremot är vi något bättre på att återvinna då var och en av oss i snitt lämnade in 54 att jämföras med rikssnittets 50.
 
Sverige håller sig kvar i toppen bland länder som är bäst i världen på att panta. Ny statistik från Returpack visar att nästan 9 av 10 burkar och PET-flaskor återvanns under 2008, och att svensken i snitt pantade 142 burkar (Landskrona 126) och flaskor per person.  Noterbart är att Åstorp slår riksgenomsnittet med råge med sina 387 burkar och flaskor.

Annons
 

Siffrorna bygger på Returpacks statistik från förra året då vi i Sverige återvann 1,44 miljarder burkar och flaskor, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen. Bäst i landet på att panta är man i Värmland, där Eda kommun toppar med ett genomsnitt på 566 pantade förpackningar per person.
När det gäller statistik på kommunnivå så vet vi att de som har stora handels- och köpcentrum generellt har en fördel jämfört med andra kommuner. När det gäller Värmland så är det till stor del gränshandelns förtjänst med norrmän som handlar och pantar i regionen, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack.

Målet har överträffats när det gäller burkar
Totalt återvinns 88 procent, av de burkar och PET-flaskor vi dricker ur och blir till nya burkar och flaskor. Det innebär att regeringens uppsatta mål på en 90-procentig återvinning nästan är uppfyllt. När det gäller återvinningsgraden för burkar ligger den på 91 procent vilket innebär att målet redan överträffats.

– Vi på Returpack har som vision att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Sverige är sedan länge ett föregångsland när det gäller pantning och vi har ett världsledande pantsystem. Att vi svenskar är så bra på att panta handlar till stor del om att många är medvetna om miljövinsterna när det gäller återvinning, säger Pelle Hjalmarsson.

Stora miljövinster
Miljövinsten när det gäller återvinning av aluminiumburkar är mycket stor. Genom att återvinna en aluminiumburk sparar man hela 95 procent av den energi som går åt för att tillverka en helt ny.
– Genom en enkel vardagshandling kan vi därmed ta igen en del av den energi som vi förbrukar när vi exempelvis duschar, lagar mat eller tittar på tv. Och det är så vi måste tänka för att värna om vår miljö, avslutar  Pelle Hjalmarsson.  

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser