Annons

Motordån och folkfest

”Tidigt på förmiddagen var redan tusenden på plats. Visst var intresset för tävlingen stort, men många kom mer av nyfikenhet och för att se och synas i folkhavet. Somliga lade sig att sova, andra promenerade omkring, andra åter tittade på kungligheten och återstoden lyssnade på underhållningsmusiken.”

Så står det att läsa på innerfliken till Lars Lagergrens bok ”Saxtorps Grand Prix”, och att det handlade om så mycket mer än själva motorcykeltävlingarna blir också tydligt i utställningen ”Motordån och folkfest” som under sommaren visas på museet.
– Under åren på 30-talet arrangerades Grand Prix-loppen på en bana på landsvägarna runt Saxtorp och publikrekordet på 160 000 personer från 1936  står sig än idag som ett av Nordens mest publikdragande arrangemang genom tiderna, berättar Åsa Karlsson från Landskrona museum.

Annons
 

På Saxtorp campade man, åt, drack och umgicks när landskronaborna gick man ur huse. Även från den danska sidan kom det stora skaror och från Stockholm arrangerades det specialtåg för de intresserade.
– Närvaron av kungligheter bidrog också till att höja legitimiteten för tävlingarna, tidigare hade motorcykelsporten kanske inte haft så högt anseende, berättar Åsa Karlson.

Förutom klassiska hojar av märkena Husqvarna, Norton och Rudge-Whitworth kan man bland annat beskåda en presentation av tävlingsföraren och landskronasonen Rolf Gülich som var framgångsrik på 30-talet.
– Rolf var son till en fängelsedirektör på Citadellet, är idag hela 97 år gammal och bosatt i Göteborg, men kommer hit till morgondagens invigning.

Gülich, vars skinnställ och gamla störtkruka också finns med i utställningen, lyckades två gånger knipa hyllade andraplatser vid saxtorpstävlingarna, och tävlade under den rekordlånga perioden 1926 – 1989!
– Han var liksom synonym med Saxtorp och än idag kan det lysa lite speciellt i ögonen på äldre damer när man nämner hans namn, säger Åsa Karlsson.

De svenska världsmästarna ”Buffalo Bill” Nilsson och Sten ”Storken” Lundin finns naturligtvis också med på utställningen, liksom den klassiska Anders Hilding-bilden föreställande Sven ”med ändan bar” Wikander.
– Och ”Saxtorpsgeneralen”, Axel Löfström, som var en stor organisatör på trettiotalet då man anpassade hela byn, rev en del hus, byggde läktare och så vidare, förklarar Åsa Karlsson.

Vad gäller dagens namn så kommer sjuttonåriga Filippa Jonsson, årets idrottsprofil i Landskrona 2009, som har Saxtorp som sin hemmabana också hon att deltaga  vid invigningen onsdag den 17 juni klockan 19.00. Utställningen pågår under tiden 17/6 – 23/8.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser