Annons

Folkets Hus ordförande svarar på kritiken

Under tisdagen blev det känt att Fritidsnämndens ordförande Tord Ohlsson hoppar av sitt uppdrag som ledamot i Andelsföreningen Folkets Hus i Landskrona. Detta skrev vi om i en artikel i vilken Ohlsson riktar skarp kritik kring handhavandet av huset.

Folkets Hus ordförande Bo Thomasson ser dock annorlunda på situationen och svarar gärna på kritiken.
– För det första så ser jag gärna att revisorerna kommer med kritik. Det betyder att de tar sitt jobb på allvar och vi har och kommer alltid att försöka bli bättre, säger Bo Thomasson och fortsätter.
– Detta är dock en ideologisk fråga. Tord Ohlsson är vd på Parajett och dessutom Folkpartist. Han ser Folkets Hus som ett företag men det är det inte och har aldrig varit heller. Vi får bidrag av kommunen (c:a 1,7 miljoner 2008. reds anm), bland annat för att föreningar ska ha någon stans att ta vägen, både i permanenta lokaler men även då de arrangerar något.

Annons
 

Detta är en av punkterna som de båda herrarnas syn skiljer sig.
– Ohlsson menar att vi har olika hyror beroende på vem som hyr och det har han rätt i. Som exempel kan jag ta Kabaré Mix. De har fått bidrag indragna och då de vill uppträda så får de låna lokal av oss gratis eller mot en minimal hyra. Kommer det dock ett företag som vill ha samma lokal för att till exempel sälja skinnkläder eller annat så tar vi marknadsmässig hyra, svarar Bo Thomasson.

Ordföranden bekräftar Tord Ohlssons påstående att Folkets Hus gått med förlust men håller inte med om att så skulle bli fallet 2009.
– Anledningen till förlusten 2008 berodde på en del ombyggnader och renoveringar. Jag tror dock att vi ska hamna på ett litet plus i år. Men det är inte det viktigaste. Vi är en ekonomisk förening och inte ett aktiebolag som tvunget ska gå med vinst. Vi finns till för innevånarna och föreningarna och därför gör det inget om vi går jämnt ut på det stora hela.

Att en hel del betalar sina hyror kontant har sin förklaring enligt Bo Thomasson.
– Några som ofta hyr stora salen av oss är invandrare som firar stora bröllop. De har som kutym att samla ihop pengar till festligheterna under själva festen och detta betyder att de vill betala kontant direkt efter festen. Detta tillåter vi och låser in pengarna och tar till banken första vardagen efter festen. Detta är något som vi förklarat för såväl Tord Ohlsson som revisorerna, säger Bo Thomasson och avslutar.
– Det är klart att vi har det tufft ekonomiskt just nu. Det har alla. Men jag är vid gott mod och ser ljust på framtiden. Det var betydligt tuffare för fyra fem år sedan. Som det ser ut nu så kommer vi att gå mot ljusare tider.

Tord Ohlsson hoppar av Folkets Hus styrelse.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser