Annons

Semesterbyn svanmärkt

Borstahusens semesterby har nu som den första stugbyn i Sverige klarat Svanens hårda miljö- och klimatkrav för hotell. Det innebär att hela driften av anläggningen har miljögranskats.

För första gången har en svensk stugby miljöcertifierats genom att erövra Svanenmärkningen. Svanen har sedan länge haft en tjänstekategori för hotell och även många vandrarhem har klarat kraven. Men nu för första gången har även en stugbyanläggning genomgått kvalificeringsprocessen.
– Vi vill att våra gäster skall veta att vi gör allt vad vi kan för att deras semestervistelse hos oss sker under så stor miljöhänsyn som möjligt, säger Bodil Möller som är ordförande i styrelsen för Landskrona stugby- och camping AB.

Annons
 

Borstahusens semesterby har under de senaste åren genomgått en omfattande modernisering och i den förändringen har miljöhänsynen varit vägledande. Till exempel så har anläggningen anslutits till Landskronas fjärrvärmenät och ett avancerat system för energi- och ventilationsstyrning har installerats.
– Svanenmärkningen är ett kvitto på att stugbyn har en hög nivå på miljöarbetet och tar klimatansvar, säger Cecilia Ehrenborg Williams, affärsområdeschef för tjänster på Svanen.

Svanen ställer även krav på minskad förbrukning av vatten och kemikalier (tex vid städ och disk). Stugbyns inköp ska vara miljöanpassade, (t ex miljömärkta rengöringsmedel, förbrukningsartiklar, tjänster, inredning och livsmedel) samt att man sorterar allt avfall.
– Svanenmärkningen innebär inte att vi kan eller vill ta ut en högre hyra från våra gäster, men vi får en bättre lönsamhet genom att vi nu arbetar mer systematiskt i alla processer och ifrågasätter alla inköp på ett helt annat sätt än tidigare, säger Göran Nyström som är vd för Landskrona stugby- och camping AB.
– Vi uppfyller med detta också vår ägares – Landskrona stads – högt ställda miljöambitioner, fortsätter han.

Andra exempel på miljöanpassningen av stugbyns miljöanpassning är att alla transportfordon som finns på anläggningen är el- eller gasdrivna. Tillsammans med studenter från SLU i Alnarp har också ett skötselprogram med ekologiskt perspektiv tagits fram för parkanläggningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser