Annons

På kryssning i Minnesbanken

Under sommaren 2009 med start på söndag  visas i Minnesbanken foto av och om Andrew Malmsea.
–  Bildmaterialet har museet fått låna av en släkting och det rör sig om fotografier från ett spännande och intressant liv, meddelar Carita Hermansson.

Andrew Malmsea, egentligen Anders Malmsjö, föddes 1906 i Landskrona. 15 år gammal rymde han hemifrån, gick till sjöss och fick slita hårt som däckspojke. Andrew arbetade på många olika fartyg genom åren, han krönte sin karriär med en chefsstewardposition ombord på sin tids snabbaste och elegantaste lyxkryssare, SS United States. Med fartyget reste filmstjärnor, kungligheter, statsmän, företagsledare, konstnärer och andra namnkunniga personligheter. Som serviceansvarig ombord lärde Andrew känna dem alla och den alltid lika korrekte stewarden imponerade på alla. Andrew var fotointresserade med eget mörkerrum ombord. Gästerna lät sig villigt fotograferas, vid resans slut fick Andrew sina bilder signerade med personliga små hälsningar från de prominenta passagerarna.  Gloria Swanson, Cary Grant, Bob Hope, hertigparet av Windsor är några exempel på många av de gäster som Andrew fångade på bild. Andrew älskade sitt arbete och livet ombord med sol och värme, utsökta middagar samt trevligt och intressant umgänge.

Annons
 

Under en av alla dessa resor träffade Andrew småskolelärarinna Gertrud Jönsson. Hon undervisade på en liten skola i Härslöv, senare även i Glumslöv. Andrew och Gertrude gifte sig 1963 och köpte det gamla fattighuset i Glumslöv som de rustade upp. Huset stod färdigt lagom till Andrews pensionering 1970. Som pensionär ägnade sig Andrew naturligtvis åt fotografering men även åt olika hantverk, han var en glad amatörsnickare och tillsammans med Gertrud odlades trädgårdsintresset.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser