Annons

Citadellet ska öppnas upp

Likt Törnrosa skall Citadellet väckas ur sin sömn och slå ut i full blom som den kulturella och historiska pärla anläggningen är.
– Citadellet är ett mäktigt historiskt monument, en outnyttjad resurs och det är något som vi nu skall ändra på, berättade fastighetschef Göran Sylvesten vid Statens Fastighetsverk när han tillsammans med fastighetsutvecklare Krister Andersson, slottsarkitekt Gunilla Svensson och förvaltare Maria Nordh när planerna för Citadellet presenterades.

Genom åren har storslagna planer om Citadellet som turistmål presenterats, men alla stora drömmar har slutat med ekonomiska magplask. Men den här gången skyndar man långsamt och börjar med att öppna Citadellet för besökare och söka efter lämpliga hyresgäster.

Annons
 

– I nuläget har vi hittat en bra balans mellan gamla verksamheter som vi vet  fungerar, till exempel evenemangen i huvudbyggnaden eller Hemslöjden, och nya verksamheter, förklarade Maria Nordh och bland de nya hyresgästerna återfinns Lars Flinckman och  Henrik Strömberg som under juni slår upp portarna till ”Why not café” i gamla Solsidan.

– I satsningen på Citadellet ingår även en ny utställning om Landskrona Citadells historia. En  del av utställningen visualiserar fängelsets historia genom att visa bilder från  landsarkivet, de manliga och kvinnliga fångarnas öden på Landskrona Citadell, påpekade Krister Andersson och dessutom har en förnyelse av trädgårdarna påbörjats.

– På Citadellet ska finnas  något för såväl små som stora, för ortsbor och turister. Målet är att Citadellet ska vara välbesökt under årets alla månader och då gäller det att kunna erbjuda evenemang av både tillfällig och mer löpande karaktär, poängterade Gunilla Svensson och avslöjade att det också finns planer för en permanent teaterscen och historisk lekplats.

– Här kommer vi att samarbeta med aktörer inom besöksnäringen.  Vår uppgift är att förvalta fastigheterna, men också att locka besökare och därför är ett brett samarbete med olika aktörer viktig, betonade Göran Sylvesten och Mats Wilhelmsson, som varit hyresgäst på Citadellet i 20 år känner nya vindar blåsa.
– Nu har vi en konstruktiv dialog och det här kan bli riktigt bra, tippade han innan det var dags för en rundtur på Citadellet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser