Annons

BoIS utan boll på träningBoIS-ungdomar tränar utan boll, vadan detta?

Landskrona BoIS ungdomsavdelning har gjort sig kända för att i alla sammanhang låta bollen vara med i alla övningar. Nu ser det ut som att klubben är beredda att göra ett litet undantag och under ett pass i veckan ersätta bollen med rundstav.
– Vi har märkt att det saknas en del styrka när killarna kommer upp i U-truppen, säger Bernt ”Linkan” Lindgren ungdomsansvarig i Landskrona BoIS som nu tänker införa en träningsmodell för styrka, rörlighet, balans och kontroll.

– Vi har länge sökt efter en policy för hur vi ska träna just styrka, smidighet och balans med våra ungdomar, säger Bernt Lindgren dagen efter att ha kört ett pass med den uppskattade MAQ-träningsmodellen.

Annons
 

Tomas Mårtensson, sjukgymnast på Idrottsskademottagningen introducerade på måndagen MAQ-modellen för klubbens ungdomsledare och några av pojklagsspelarna.
– MAQ är ett funktionellt sätt att träna. Det är naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som är grundläggande för alla idrotter. Det är kroppen som blir redskapet och inte en massa olika maskiner, förklarar Tomas Mårtensson.

Träningen går i korthet ut på komplexa rörlighets- och styrkeövningar som går att stegra efter hand som utövaren utvecklas. Utrustade med vars en rundstav, – kvastskaft, enligt en av deltagarna – utförde man övningarna efter Mårtenssons noggranna instruktioner. Att det inte var alldeles enkelt var tydligt från åskådarplats. Möjligen var det inte heller bara solen som gav färg åt några av deltagarna.
Det ska erkännas att det känns rejält i kroppen idag, medger Linkan.

P13-laget som tjuvstartat med övningarna för en månad sedan såg ut att ha koll på läget.
– Detta kommer att bli en naturlig del i alla våra ungdomslag från och med P10 och uppåt, säger Linkan som verkligen uppskattar hjälpen från Tomas Mårtensson.
– Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt och detta tror jag mycket på.

Inte för gammal men kan man inte vara för ung då?
Jag har kört detta med mina egna killar i Landoras P10-lag i ett halvår nu och har bara positiva erfarenheter av det, säger Tomas Mårtensson.

– Metoden är prestationshöjande, skadeförebyggande och dessutom förberedande inför framtida styrketräning med skivstång. Vad man sen kan göra är att lägga till övningar som är anpassade för just fotboll. Då tänker jag främst på ljumsk- och balansövningar.

Nu ska BoIS-ungdomslag införskaffa rundstavar och komma igång med övningarna innan det är dags för återbesök av sjukgymnasten.

– Vi har bestämt att jag ska komma tillbaka i höst så att jag ser att de sköter sig, avslutar Tomas Mårtensson med ett stort leende.


Tomas Mårtensson introducerar MAQ-metoden hos BoIS-ungdomsavdelning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser