Annons

Borstahusen på Rum för Reklam

För första gången visar Rum för Reklam en byrås produktion.
– Extra roligt då att det är en lokal aktör, säger arkivassistent Anneli Ingvarsson och gläds åt att kunna visa upp nära nog femtio års
produktion från Borstahusen Kommunikation.

Österrikaren Robert Weisz Hogan hade 1959 gjort den för tiden ovanliga rockaden att flytta med familjen till det lilla fiskeläget. Två år senare startade han reklambyrån, då under namnet Tecknargården. 1964 ändrades namnet till Borstahusens Tecknargård för att ge en förankring till platsen man verkad på.

Annons
 

Tetra Pak en trogen kund
Redan första verksamhetsåret hade bolaget lyckan att knyta en trogen kund till sig. Robert svarade på en annons i  Sydsvenskan som löd ”Företag i Lund söker kontakt med en reklamtecknare för diverse uppdrag”.
Representanter från Tetra Pak gästade och noterade hur reklammannen hukade under snedtaket.
– Bra, ansåg Tetra Paks reklamchef Sixten Nilsson. Om han reser sig slår han huvudet i taket och sätter sig ner och arbetar igen var slutsatsen. Samarbetet inleddes och har nu pågått i fem decennier. Delar av produktionen finns att beskåda över en hel vägg i utställningsrummet.

Byrån kom med tiden att meritera sig internationellt med tunga uppdrag inom strategi, kommunikation och design. På utställningen kan besökarna följa förändringarna i tidsandan via utvecklingen av marknadskommunikationen. Utställningen visar exempel från Alfa Laval, Bluetooth, Ericsson, Findus, Frödinge, Tetra Pak, IKEA, Studentlitteratur, Folktandvården, Blodgivarekampanjer fram till den nyligen presenterade jubileumssymbolen för Landskrona Stads 600-årsjubileum.

Just att ta fram logotyper har varit något av företagets signum.
Tetra Paks är det mest spridda men när Ericsson, IBM, Toshiba, Nokia
och Intel behövde en symbol för sin nya standard för trådlös kommunikation gick uppdraget till Borstahusen  Kommunikation och en idag ytterst välkänd symbol var ”Born i Borstahusen”. Göran Rossling hade tecknat Bluetooth-logotypen.

Hans bror Per Rossling, berättar historien om när firman fick i uppdrag att ta fram Helsingborgs Dagblads logotyp efter sammanslagningen med NST. Vid tidpunkten var Carl Milles skulptur Sjöfartsgudinnan nedmonterad och fanns i en lada.
– Det gick inte att fotografera den där utan vi reste upp till Millesgården  på Lidingö och fotograferade formen den gjutits i. Därefter fick vi ”bronsera” bilden i photoshop, säger han och ler åt minnet.

Reklambyrån har idag 15 anställda och Jytte Sparre-Ulrich har varit med på i stort sett hela resan.
– Jag började på Tecknargården 1964. Det säger en del om trivseln.
Inne på samma spår är Vd Tomas Bäckefjord som poängterar lagarbetet och den familjära och prestigelösa stämning som råder på företaget.
Under det glada 80-talets senare hälft hade firman kontor i Helsingborg och Lund och hade som mest ett 40-tal anställda.
– Idag tar vi in frilansare när vi behöver specialkompetens exempelvis vid film- och radiojobb.

Vernissage är det  på söndag då konstintendent Birthe Wibrand öppnar utställningen klockan 14. Representater från Borstahusen finns även på plats och kommenterar.


Dåvarande VD Göran Rossling och nuvarande VD Tomas Bäckefjord framför en produktion gjord för Öresundsvarvet av firmans grundare Robert Weisz Hogan. Bakom Göran skymtar även kampanjen för Blodbanken som gav byrån utmärkelsen Silverägget 1979.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser