Annons

Justitieministern på blixtvisit

Det skall bli lättare att veta vilka regler som gäller för kameraövervakning.
– Det pågår en översyn av regelverket, förklarade justitieminister Beatrice Ask när hon gästade moderaterna i Landskrona tillsammans med europavalskandidaten Hans Wallmark.
– Kameraövervakning skall ses som ett komplement till andra trygghetsskapande åtgärder, poängterade hon med anledning av Brottsförebyggande rådets rapport om kameraövervakningen i Landskrona som visade att våldsbrotten på det övervakade området ökat med 70 procent på ett år.
– Nu har jag inte läst rapporten och kan därför inte uttala mig om det aktuella fallet, men vi vet att invånarna upplever en större trygghet med kamerorna och det är viktigt att väga in i helheten, menade Beatrice Ask.

Av rapporten framkom också att polisen mycket sällan använde sig av filmer från övervakningskamerorna.
– Det finns flera förklaringar till att det blev så, en är att kameraövervakningen överklagats och det var oklart om vi fick använda filmerna, berättade vikarierande närpolischef Mats Karlsson som nu sett till att rutinerna för polisens användning av övervakningsfilmerna ändrats.
– Nu tittar vi på alla filmer som kan kopplas till ett brott, förklarade han och berättade att det finns flera skäl för att använda filmerna.

Annons
 

– Även om vi inte kan identifiera personerna så kan vi se händelseförloppet och det är viktigt, betonade Mats Karlsson och berättade om en anmälan från en man som berättade att han blivit överfallen av tre personer.
– Filmen visar att det var han som överföll de tre andra personerna.

BRÅ påpekade i rapporten att kameror fungerar bra när det gäller att förebygga brott, exempelvis bilinbrott på en parkeringsplats.
Sämre fungerar kamerorna när det gäller att förebygga våldsbrott eftersom alkohol ofta finns med i bilden.

Men samtidigt upplever människor en ökad trygghet där kamerorna finns och det är något som såväl Beatrice Ask som Mats Karlsson vill lyfta fram.
– Det är viktigt att människorna känner trygghet och kan kamerorna bidra till den känslan så är det positivt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser