Annons

Annorlunda utställning på museetNita Lorimer och Elaine Bosak från A-konst har samlat ”annorlunda konst” och ställer ut på museet.

På söndagen var det öppning med vernissage för utställningen ”Annorlunda konst” på museet.
– I vårt land finns många intellektuellt funktionshindrade, bland annat utvecklingsstörda, med konstnärliga talanger. En del av dessa annorlunda konstnärer har gått konstutbildningar på folkhögskolenivå. De jobbar nu vidare med konst i sin verksamhet på daginstitutioner eller hemma. De annorlunda konstnärerna med sin annorlunda konst är värda att uppmärksammas av en större publik. Här finns färger och formspråk som är originella och helt fantastiska.

Så här säger man på A-konst, en ideell förening som arbetar med att samla in konst från just annorlunda konstnärer, och som nu presenterar sin utställning i samarbete med Landskrona museum.

Annons
 

Nita Lorimer från A-konst har en son med diagnosen Williams syndrom, hon berättar att sonen ofta tecknade, och att hon själv ägnade mycket tid åt att studera alstren.
Under en period av arbetslöshet fick hon så frågan av sin handledare inom något arbetslöshetsprojekt:
– Om du fick göra exakt vad du ville, vad skulle du då göra?
Nita svarade att hon då skulle vilja anordna en utställning för sin son och andra skapare av ”annorlunda konst”.

Idéen var född, och tillsammans med sina barns modersmålslärare Elaine Bosak blev det många möten vid köksbordet och mycket planerande innan verksamheten kom igång.
Två gallerier med det hopsamlade och inlånade materialet har hållits, i tomma affärslokaler i Lund och Malmö, och nu är det alltså Landskronas tur.
– Våra pengar räckte precis till passepartouter och ramar, skrattar Nita och Elaine som är glada över att se utställningen prydligt hängd i museets lokaler.
– En del tror att det är barnkonst, men titta då igen så ser man att det är fråga om en äldre persons hantverk, säger Nita som hoppas att utställningen ska fortsätta sin vandring genom Skåne.

Det är en spännande variation som bjuds och de tjugofem konstnärerna spänner åldersmässigt över arton till femtiosex år. Fem av dem är landskronabördiga och kommer från Pilgläntans och Borgmästargatans dagligverksamheter. Till exempel lägger vi märke till Marianne Söderströms sykonst, Kai Ove Kipeläs tropiska djur och Pontus Thunbergs korsstygnsbroderi.

Utställningen pågår under tiden 10 maj till 21 juni.

Annons
Annonser






















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser