Annons

Wanna be a gangsta?Mutah ”Napoleon” Beale kommer till stan

Det räckte med ett e-mail för att locka den kände före detta Outlaw-rapparen Mutah ”Napoleon” Beale till Landskrona och Sverige.
– Napoleon var en ”gangsta” och rappare som var medlem i 2pacs Outlawz grupp. Men han lämnade musiken och är numera troende muslim, berättar Nermin Emin Mecinovic, som kom med idén till att skicka ett e-mail som nu resulterat i Mutah ”Napoleon” Beales första föreläsningsturné i Sverige.

– Vi har länge funderat på hur vi ska göra för att få bort ungdomarna från kriminaliteten, säger Taher El-ghazzi som tillsammans med Irfan Ibrahimovic och Sead Busulazic från Islamiska församlingen som håller i arrangemanget.

Annons
 

När vi bestämt oss för att bjuda in Napoleon från USA, ordnade vi pingisturnéer i moskén för att samla in pengar och vi vill med detta göra en insats för Landskronas ungdomar och hela samhället, förklarar Irfan Ibrahimovic.

Även om Islamiska församlingen står som initiativtagare till föreläsningen, som är en del i en långsiktig satsning för att motverka ungdomskriminaliteten, så har man ett brett samarbetar man med andra organisationer som Svenska kyrkan, Unga KRIS, Ungdomshuset NOVA, Landskrona stad och Studieorganisationen Ibn Rushd.
– Ungdomarna behöver förebilder och vi kommer att fortsätta med vårt samarbete för att motverka ungdomskriminalitet och skapa framtidstro bland våra ungdomar, betonar Irfan Ibrahimovic.

Redan som treåring såg Mutah Beale sina båda föräldrar mördas framför hans ögon. Hans bror tog sitt liv och själv växte han upp hos sina morföräldrar i New Jersey.

Som ung rappare kom han i kontakt med legendariske rapparen Tupac Amaru Shakur, som sköts ihjäl 1996.

Året innan bildade Shakur gruppen Outlaw Immortalz, senare endast Outlaw och debuten med soloalbumet Have Mercy, 2005, blev också ”Napoleon” Mutah Beales sista.

Han lämnade musiken för att istället börja föreläsa med målsättningen att få ungdomar att undvika fallgroparna inom hip-hop kulturen.
– Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och varna för farorna med livet på gatan, skriver han på sin hemsida.

Mutah ”Napoleon” Beale gör två framträdanden i Landskrona, den 8 maj klockan 18 i Folkets hus och den 9 maj kl 19.00 på ungdomshuset Nova.

Han fortsätter sedan sin Sverigeturné till Halmstad, Malmö, Uppsala, Stockholm och Göteborg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser