Annons

Småländsk kulturskatt renoveras på Citadellet

I tyghusbyggnaden inne på slottsområdet i Landskrona är renoveringen av vapensköldar från 1600- och 1700-talen i full gång. Väldiga, utsirade träkonstverk från adelssläkter som Lindeblad, Wachtmeister, von Psilander och Lode från Livland får en välbehövlig uppfräschning under konservatorerna Lars Sandberg och Ingrid Wedbergs känsliga händer.
–  Först rengör vi dem, berättar Lars Sandberg.
– De var fruktansvärt smutsiga när de kom hit.
Seklers damm har samlats på de imponerande pjäserna allt medan de hängt på sina platser i Kalmar Domkyrka.

När så en stor renovering av kyrkan skulle inledas plockades alltså alla träinventarier ner och forslades till Landskrona.
– När jag räknade på det här jobbet kom jag att tänka på dessa lokaler som jag använt tidigare, säger Lars Sanberg.
– Här finns tillräckligt utrymme, bra ventilation, brandlarm och så vidare, fortsätter konservatorn som varit i branschen med egen firma sedan 1979 och innan dess gick i lära hos mästaren Albert Eriksson i Malmö.
– De här sköldarna är verkligen otroligt utsirade, och de olika detaljerna i form av kronor, hjälmar och dylikt berättar symboliskt om de olika släkterna, säger Ingrid Wedbergs och visar hur hon med liten, tunn pensel ”duttar” lim i de sprickor som bildats i färglagren.
– Vi fäster den gamla färgen, rengör och retuscherar en del skador.

Annons
 

I god tid innan egen begravning lät adelsherrarna tillverka dessa praktpjäser till den egna släktens minne, och då det blev dags för jordfästningen så sattes de först upp på begravningsvagnen som drogs av hästar. Så småningom hängdes de sen upp inne i domkyrkan där de kunde beskådas från bänkarna och med sitt bildspråk berätta om grevars och friherrars bedrifter.
–  Det var ett styvt jobb att fira ner dem med hjälp av block och taljor, vet Lars Sandberg att berätta.
Stora och tunga, och tänk om, tänk om, något skulle hända… Men nu står de alltså i tryggt förvar inne på citadellområdet, de som är klara inslagna i brunt papper som skydd, och ska inte tillbaka till Kalmar förrän hela renoveringen är färdig om två år.
Och de fascinerande sköldarna verkar sannerligen vara i goda och kunniga händer. En del ”vanliga” målningar från samma kyrka har gjort dem sällskap, föreställande kyrkoherdar och biskopar från smålandsstaden.
 –  Men de ska bara ”borstas av lite”, säger Lars Sandberg avslutningsvis.

 

 


Pampigare arbetsplats får man leta efter i Landskrona.


Lars Sandberg inspekterar en av sköldarna.


Genom åren har en del detaljer trillat av från sina platser men kyrkan har varit noggrann med att bevara allt och därför har Lars Sandberg nu ett styvt jobb med att pussla ihop dessa…


… tjusigt blir det!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser