Annons

April blir en rekordmånad!

– Jag nämnde förra månaden att man i Tyskland säger om april: ”April, macht was er will”, det vill säga april, gör som han vill. Man kan inte lita på månaden, därav också aprilskämtet. Årets april blev däremot mycket pålitlig med ovanligt fint väder, säger Hans Lehrecke som redan hunnit uppmäta sommartemperaturer vid sin privata väderstation i Glumslöv.

– Månadens medeltemperatur hamnar på tio grader vilket meteorologiskt räknas som sommar. Årets april har varit den varmaste hittills under mina mätningar, säger Hans Leherecke som gjort väderobservationen under ett drygt kvartssekel.

– Närmast kommer 2007 då det var 9.3 grader.

Varmt var det även 2000 med 9.2 samt 1990 med 8.4.

– Vi har haft ovanligt mycket sol i år och nederbörden har varit en av de lägsta med bara 11 millimeter.

Torrare har det endast varit 1993 då det bara föll 6 mm. Betydligt blötare var det 2006 då vi under april fick hela 66 mm.

Annons
 

Om det i år varit rekordvarmt så får man gå tillbaka till 1997 då det var kallast med 5,7 grader och tio år tidigare hade vi 5.8. Ifjol var april småkylig då medeltemperaturen landade på 5.9.

Medeltemperaturen för årets april ligger hittills på 9.9 men med dagens fina väder kommer vi att landa ett nytt rekord. Tiden sjunde till och med sextonde  samt från och med den tjugotredje och månaden ut har vi haft meteorologiskt sommarväder och inga frostnätter har noterats.

– Vi får se vad Valborg har att bjuda på annars har den varmaste dagen hittills varit den tjugoåttonde samt igår med 22 grader, berättar Hans Lehrecke.

Dygnen 11-14, hade identisk max- respektive  mintemperaturer med 16 respektive 4.
 – Dygnet fjärde/femte hade ovanligt hög amplitud eller 16 grader (17 ner till 1 grad). Rent allmänt har jag lagt märke till hur månaden blivit varmare och torrare.

Sällan har vi väl skådat en så pass tidigt blomning som i år. Hur är läget för vegetationen?
  Grönskan är cirka fem dagar före och tyvärr går blomningen alldeles för snabbt på grund av torkan. Fruktträden blommar annars rikligt. Sådd av grödor var i allmänhet klar förste april och nu önskar man givetvis regn. Rapsen började redan slå ut omkring den 25:e och den 22:e hade kastanjen slagit ut sina blad.

Du brukar även ta ett dopp i sundet mellan varven. Har havstemperaturen hängt med?
–  Redan den artonde uppmätte jag 13 grader i Sundvik vilket med all sannolikhet är ett rekord och ett definitivt rekord igår, den tjugonionde, med 16 grader.

Hur har Valborg varit under din mätperiod?
Valborg har varit ovanligt stabil och hälften av aftnarna har varit sommarlika med dygnssnitt på över 10 grader och det har bara kommit nederbörd vid tre tillfällen  varav 1992 endast hade  0,5 mm. Årets Valborg ser ut att bli rekordvarm med  temperaturer upp mot 25 grader.

Avlsutningsvis låt oss blicka fram i maj. Hur blir det då?
– Högst troligt blir det mera ostadigt efter ett par dagar, vilket säkert är välkommet för lantbrukaren. Enligt min statistik följs en varm april av en dito maj. Nederbörden har i allmänhet varit större än under april under mina mätninmgar och månaden har med undantag av 1987, 1991, 1996 samt 1997 och 1999 varit meteorologiska sommarmånader och detta gäller alltså för alla månader under detta sekel.  Jag har också noterat att maj månad har blivit allt varmare. Skulle månaden bli regnig, så får vi trösta oss med bondepraktikan: ”Maj våt och kall, fyller bondens lada all Om” , det vill säga en dålig maj följs av en fin sommar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser