Annons

Vad händer med Landskronavarvet?

Som vi berättade redan igår slår finanskrisen hårt mot Landskronavarvet som nu varslar 52 av varvets 61 anställda om uppsägning. Bakgrunden är den att beställaren Volstad Maritime inte lyckats finansiera det skrovbygge som nu skulle påbörjats.

– Det förändrade ekonomiska klimatet har medfört att ett konkret projekt som vi hade räknat med inte blir av. Eftersom Sverige inte har permitteringsmöjligheter som exempelvis Norge är varsel vår enda utväg, säger koncerndirektör Inge Tangeraas.
– Vi färdigställer just nu ett skrov till Volstad som skall sjösättas i augusti, men sen är det i det närmaste tomt i orderböckerna, bekräftar varvets vd Leif Clevström.
Landskronavarvet ägs sedan i höstas av den norska varvskoncernen Bergen Group ASA, som noterades på börsen i Oslo i juni i fjor.

Annons
 

För si så där 211 miljoner svenska kronor köpte Bergen Group loss Fosen Yards, som består av två varv, Fosens Mekaniska Verkstäder i Norge och Landskronavarvet.
Inledningsvis såg allt bra ut för varvet, men så kom finanskrisen och den slår nu hårt mot nyproduktionen vid Landskronavarvet.
Totalt jobbar närmare 200 personer på varvet, men merparten, drygt 130 varvsarbetare är inhyrt folk som får sluta när det pågående skrovbygget är klart.
Om framtiden vill Leif Clevström inte sia med motiveringen att Bergen Group är ett börsnoterat bolag och därför skall informationen gå genom ledningen.
Men han har varit med om både konkurs och tvärstopp för produktionen tidigare. Men likt en katt med nio liv tycks varvsnäringen i Landskrona ha en underlig förmåga att resa sig igen.
– Det är inget jag vill spekulera om, men hoppas gör man alltid, avslutar Leif Clevström.
Uppsägningen av personal innebär en engångskostnad på 6,5 miljoner norska kronor för bolaget.

Varslen innebär ytterligare tryck på en redan besvärlig arbetsmarknad i Landskrona där Haldex båda divisioner i Landskrona, Traction och Brakes, varslat runt 175 av omkring 800 anställda. Till detta skall läggas ytterligare ett antal varsel som berör färre anställda om än på flera olika företag.
Det innebär att den totala summan av personer som förlorar sina jobb i krisens skugga blir hög för Landskronas vidkommande.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser