Annons

Vad händer på Valborg?

Valborgsmässoafton kan firas på olika sätt i Landskrona.
För den fotbollsintresserade lokas det med fest på IP, då BoIS tar emot Åtvidaberg klockan 19.15.
– Det är kanonfint med match på Valborg. Vi kommer att satsa rejält. Utanför tältet bakom resultattavlan kommer vi att grilla korv och karré redan en och en halvtimme innan matchstart.. I stället för att käka på stan kan man ju passa på att äta på IP och sedan kolla bra fotboll. Vi ska göra detta till en fotbollsfest. Är man sedan medlem i BoIS så underhåller trubadurerna Frans och Johan i medlemstältet, berättar BoIS marknadschef Johan Nilsson.

För den bluesorienterade publiken är det dags för Tages uppföljare till succékvällen med Peps. Denna gången kompar Bloosblasters ingen mindre än Mats Ronander.  På scen runt 21 är det utlovat.

För traditionalisterna blir det även i år sång, valborgsbål, tal och inte minst kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst nere vid Strandpaviljongen.
Firandet startar  på Rådhustorget klockan 19.30 med sång av Landskrona Allmänna Sångförenings Manskör och ÖV’s manskör. Därefter blir det promenad ledd av kören ner till stranden.
Efter sång utkämpas kampen mellan Sommargreven och Vintergreven med hjälp av Landskrona Ridklubb.
Vi hoppas naturligtvis på seger för Sommargreven annars kan sommaren vi har framför oss se osäker ut, tror Emeli Zeilon, kultursekreterare vid Fritids-och kulturförvaltningen.

Annons
 

Efter kampen tänds valborgselden av Landskrona Kyrkliga Scoutkår och talet till våren hålls av  antikexperten Joakim Bengtsson.
– Han är en av våra nyare Landskronaprofiler som synts under våren i SVT’s populära program Antikrundan. Han bor sedan några år i Gamla Kassan som han renoverar tidstroget och ger liv åt genom bland annat Öresundsteaterns Vänners caféverksamhet i källarvalven, program på gården och visningar av den fina 1700-talsmiljön. Till vardags driver han Helsingborgs Auktionsverk, berättar Emeli Zeilon. Kvällen avslutas med körsång av manskörerna.

 

Bakgrund till Valborgsfirandet i Landskrona
Fritids- och kulturförvaltningen har tillsammans med Landskrona Ridklubb sedan många år tillbaka valt att iscensätta den medeltida traditionen med kampen mellan Vintergreven och sommargreven. Just den sed som blivit landskronabornas bygger på en speciell 1500-tals bild av Olaus Magnus som skildrar striden mellan vinterns och sommarens representanter.

Hur länge man haft valborgsmässoeldar och var seden kommer från vet man inte med säkerhet. Det tidigaste belägget är så sent som från 1771 men seden är förmodligen betydligt äldre.

Det vanligaste ändamålet med eldarna anses i Sverige vara att driva bort rovdjuren (främst varg) innan djuren släpptes på bete. Det fanns också rent praktiska orsaker till att eldar tändes just vid valborgsmässan; röjningarna av slåttermarken var ett viktigt arbete och då samlades mycket ris, som brändes ute i marken i stora högar.

Medan valborgeldarna var en centralsvensk sed, som i sen tid fått fäste i syd, har man i Skåne, Halland och Blekinge ända in i vår tid firat sommarens ankomst genom att ungdomar gick omkring och sjöng i byarna. Samtidigt samlade man in gåvor, främst ägg, för sitt gille.

Övergången mellan vinter och vår har på skilda håll i Europa firats med dramatiska spel, bland annat en strid mellan vinterns och sommarens representant. En strid som naturligtvis måste sluta med sommarens seger.

I vårt land är seden känd från 14- och 1500 talet. Enligt Olaus Magnus förekom den hos götar och västsvear. Den 1 maj anordnade städernas myndigheter två skaror ynglingar till häst. Den ena leda av en genom lottdragning utsedd anförare som bar vinterns namn och dräkt, en vinterpäls, och som var beväpnad med spjut. Han strör snöbollar och isbitar omkring sig. Den andre skarans anförare kallas blomstergreven och är klädd i sommarkläder med grönskande löv och blommor. Blomstergreven strör aska och eldgnistor runt sig, som medförs i kärl och säckar om vintern ännu är hård.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser