Annons

Svenbro invigde CFR-skulptur

När Stadshuset invigdes 1976 hade utsmyckningen plockats bort av ekonomiska skäl.

Men nu har den detaljen rättats till genom en donation av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som redan för drygt 30 år sedan kom med det första förslaget till utsmyckning som ett led i sitt samarbete med en av arkitekterna bakom byggnaden, Sten Samuelsson.
– Men då handlade det om en helt annan utsmyckning, minns konstnären som själv var närvarande när skulpturen ”Två personligheter” invigdes av Landskronafödde författaren och akademiledamoten Jesper Svenbro.

Annons
 

– Första gången jag kom i kontakt med Carl Fredrik Reuterswärd var genom en dikt jag läste på gamla stadsbiblioteket i början på 60-talet och att stå här i dag och inviga den här skulpturen av Carl Fredrik känns fantastiskt, påpekade Jesper Svenbro.

Jesper har speglat sina minnen från uppväxtåren i Landskrona i olika diktsamlingar, bland annat i ”Blått” som utkom 1994.
– Jag hade skrivit en diktsamling om Lappland året innan och började då fundera på att skiva något om Landskrona, minns han och kisade mot den starka vårsolen.
– Ljust är fantastiskt här, det påminner mig om svunna tider, nästan lika intensivt som vid Medelhavet.

Skulpturen ”Två personligheter” består av två klot, ett i sten, det andra i brons.
– Lika, men ändå olika och det symboliserar det kreativa samarbetet mellan två konstnärer, konstaterade Jesper Svenbro och

Han hänvisade till det mångåriga samarbetet mellan konstnären Carl Fredrik Reuterswärd och arkitekten Sten Samuelson. Två år före Sten Samuelssons död 2002 visades i Konsthallen utställning ”Samverkan 1970-2000” som speglade 30 års samarbete mellan honom och Carl Fredrik Reuterswärd.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser