Annons

Framtidstro på bostadsmarknaden

I takt med sjunkande räntor har optimismen så sakta återvänt till byggbranschen och i går togs första spadtaget till 30 BoKlok-lägenheter i skuggan av gamla vattentornet.
– I november, december kände vi av en nedgång, men den senaste tiden har intresset ökat igen och därför kör vi nu i gång det här projektet, berättade marknadschef Ewa Magnusson och förklarade samtidigt att 18 av de 30 lägenheterna redan är sålda.

Det är första gången BoKlok, ett koncept framplockat av IKEA och Skanska, bygger i Landskrona och totalt planeras för 64 nya lägenheter på tomten som senast hyste parkförvaltningens förråd.

Annons
 

Markarbetena påbörjas snarast och inflyttning blir det i november.
– På en dag monteras ett helt hus med sex lägenheter, förklarade projektledare Henrik Grahn och berättar att husen tillverkas inomhus i en torr fabriksmiljö och moduler transporteras sedan till byggplatsen.

Bostadsbyggande efter BoKlok konceptet startade 1996 och tanken bakom var att skapa ett boende med god kvalitet till en lägre kostnad.

Förutom den nu påbörjade bostäderna bygger Skanska radhus utmed Helsingborgsvägen och även där har man märkt en viss förbättring av marknaden.
– Av de hus som nu byggs är 15 av 17 sålda och inom kort fattas beslut om det skall bli en omedelbar fortsättning med nästa etapp, berättade affärschef Petra Krüger och totalt planeras för ett 60-tal nya radhus.

– Vi märker rent allmänt att bostadsbyggandet börjar ta fart igen, poängterade mark- och exploateringschef Anders Folkar och hänvisar till sänkta räntor och ökad stabilitet inom banksektorn.

– Efter oron under hösten i fjor ser vi nu tydliga tecken på en stabilisering som gör att människor vågar satsa på sitt boende igen och för Landskronas vidkommande ligger vi bra framme med olika projekt, betonade Anders Folkar som dock inte vill sia om när byggande i exempelvis Nyhamn kan komma igång igen.
– Fortsätter räntesänkningarna och stabiliseringen av bankvärlden så skall det inte behöva dröja allt för lång tid.

I kvarteret Smeden där tanken var att uppföra ett 30-tal nya villor har sjutton kommit på plats men fortfarande är endast en handfull sålda.
– Här håller man på att styra om till bostadsrätter. Man vill även nå en annan målgrupp än barnfamiljer, säger Anders Folkar.

För de nu påbörjade BoKlok-lägenheterna blir insatsen för en tvåa på 52 kvadratmeter 595 000 kronor och månadsavgiften 3 253 kr.

Husen består av lägenheter på två till fyra rum och kök, från 52 kvm till 81 kvm, och för den dyraste hamnar insatsen runt 1,2 miljoner kronor.

BoKlok har fram till idag byggt 3 000 lägenheter runt om i Sverige.

I Skåne har vi för närvarande tre projekt igång, Västra Gryet i Kävlinge; Årstiden i Landskrona och Sjötorps Ängar i Tygelsjö.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser