Annons

CFR-skulptur invigs på lördag

På lördag klockan 15.00 invigs skulpturen ”Två personligheter” skapad av Carl Fredrik Reuterswärd.

Skulpturen som är tillverkad i brons och diabas, placeras framför stadshuset i Landskrona och är en visuell symbol för ett 30-årigt kreativt samarbete mellan konstnären Carl Fredrik Reuterswärd och arkitekten Sten Samuelson.

Annons
 

År 2000 visades på Landskrona konsthall en utställning under namnet ”Samverkan 1970-2000”. Här visades ritningar, skisser, foto, modeller och originalkonst från 18 olika byggnader i vilka Sten och Carl Fredrik varit huvudaktörer. En utställning som fokuserade på samarbetet dem emellan.

Skulpturen ”Två personligheter” fanns på katalogens framsida och i konsthallen i litet format. Denna skulptur är nu framställd i stort format i brons och svart diabas. Diabasen är huggen på Broby Granit under ledning av Björn Nordenhake. Det är naturligtvis med stor glädje Landskrona stad tar emot donationen av denna skulptur från Carl Fredrik Reuterswärd.

Donationen innebär att konstnären bidrar med eget arbete och delar av skulpturen. Återstoden står Landskrona stad för.
Skulpturen är ca 150 x70 samt ca 130 cm hög

Stadshuset är som bekant ritat av Sten Samuelson och nu 33 år efter invigningen av huset kan man nu säga att det blir fulländat då ett verk av den kreativa samarbetspartnern placeras i anslutning till byggnaden.
 
Invigningen inleds av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, därefter följer ett invigningstal av akademiledamoten och författaren Jesper Svenbro. Konstnären som idag bor och arbetar han i Lausanne i Schweiz kommer att närvara vid invigningen..

Fakta CFR
Carl Fredrik Reuterswärd är född 1934 i Stockholm. På 50-talet studerar han först i Paris hos Fernand Léger och sedan vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm där han 1965 blev professor. Samma år introducerar han laser och hologram som konstform. När John Lennon mördas 1980 fick sorgen honom att slå en knut på revolvern. Bronsskulpturen Non-Violence utanför FN-skrapan i New York har kommit att bli ett världsberömt monoment som fått efterföljare i flera andra städer.

Första bilderna på skulpturen återfinns nu i vår fotoblogg.

Fakta Landskrona Stadshus
Landskronas stadshus ritades av arkitekterna Sten Samuelsson och Inge Stoltz. Till sin hjälp hade man även Robert Larsson. Huset invigdes 1976. Med sin gyllene fasad, sina marmorgolv och sin praktfulla entréhall symboliserade byggnaden den tidsanda som härskade i Landskrona på 70-talets början. Byggherre var Landskrona Stad och Landskronahem
Tanken var att ett laserljusspel signerat Carl Fredrik Reuterswärd skulle förgylla byggnaden. Något sådant blev dock aldrig av.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser