Annons

Lagkapten på skolturné

– Hur många här gillar fotboll?, ekade den första frågan till de församlade niondeklassarna i Västervångsskolans aula. Inte särskilt många händer restes och en påfallande tystnad bredde ut sig bland eleverna. Om detta berodde på niors inneboende trötthet en våreftermiddag den sista terminen, premiärförlusten för stadens fotbollsstoltheter eller något annat ska vi väl låta vara osagt. Frågeställaren var i alla fall Benny Berggren, Landskrona BoIS´representant i den så kallade Fotbollsalliansen, som tillsammans med A-lagskaptenen Linus Malmqvist och Kimmo Kolehmainen från projektet Centrum & Österlyftet är ute på skolorna och informerar högstadieelever.

Fotbollsalliansen startade som ett projekt mellan Fryshuset och de allsvenska stockholmsklubbarna och har nu spridits till Göteborg och Skåne, BoIS deltar tillsammans med HIF och MFF och huvudmålet är att minska rekryteringen till de våldsamma supporterfalangerna.
– Gärna hejande, och mycket av den varan, men vi måste få bort det negativa som slagsmål i samband med matcher, bengaliska eldar och myntkastning, menade Berggren. Han tog också upp klubbens honnörsord – respekt, ansvar, attityd – när han talade om vikten av att vara en bra supporter. Innan han lämnade över till Linus Malmqvist kastade han ut en förfrågan till eleverna – kanske fanns det en vilja att bilda en egen klack? I så fall lovade han att alliansen skulle kunna hjälpa till med detta, och samtidigt berättade han att det fanns 350 biljetter att dela ut till skolungdomar vid insläppet till söndagens hemmamatch mot Sirius.

Annons
 

Linus Malmqvist, som för en dag återvände till sin gamla skola, inledde också han med en fråga:
– Hur många av er håller på BoIS? 
Inte heller den reslige lagkaptenen möttes av den respons man kanske kunde ha förväntat. Han övergick då till att prata om hur privilegierad han är som kan ha fotbollen till yrke, vikten av att ta hand om sin kropp och om den energi som en bra läktarstämning kan ge.
Jag har till exempel spelat inför över 40 000 åskådare en gång i Göteborg, det ger en härlig kick!

Linus fortsatte att förklara för eleverna hur viktigt deras eventuella stöd från läktarplats kan vara för laget:
– Härligt när man vet att alla är här för att se just oss spela.
Men att våldsamheter inte på något sätt gynnar favoritlaget var han också mycket tydlig med:
– Våld och huliganism är det värsta jag vet! När man läser om sådant blir man besviken, det ska inte få förekomma över huvud taget.

Linus avslutade med att utlova att han och resten av laget skulle göra allt för att tvåla till Sirius i den stundande hemmapremiären – ”och jag hoppas att ni är där då” – innan han, bättre sent än aldrig, tackades med en rungande applåd.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser