Annons

GA-skolan slås ihop med Dammhagskolan?

Det tuffa ekonomiska läget har nu gjort att pengarna för skolorna har sinat. En följd av detta kan mycket väl bli att samtliga eller delar av GA-skolans elever tvingas gå på Dammhagsskolan redan till hösten.
– Så kan mycket väl bli fallet och det kan gå ganska fort. I morgon tar Barn- och utbildningsnämnden, BUN ett inriktningsbeslut som kan innebära att flytten sker redan till höstterminen, säger Patrik Helgesson, rektor på GA-skolan.
– Vi har ett möte med lärarna under eftermiddagen och i morgon kommer vi att gå ut med brev till samtliga föräldrar.

Enligt BUN:s ordförande Lisa Flinth (FP) kommer det inte att bli fråga om att alla elever får flytta om det skulle beslutas om en sammanslagning.
– Nej. Vad som händer om så skulle bli fallet är att de två centrala enheterna Dammhagsskolan och GA-skolan slås ihop till en. Detta kommer att innebära att en del undervisning kommer att vara på GA-skolan och annan på Dammhag.

Annons
 

Lisa Flinth vill inte heller säga att det enbart är på grund av besparingsskäl som sammanslagningen kan komma att ske.
– Det är först och främst för att vi ska kunna bibehålla kvalitén.

I grund och botten är det dock pengarna som bestämmer.
– Både Dammhagsskolans och GA-skolans elevantal minskar och därmed räcker inte skolpengen till. Skolpengen är den samma för alla elever i staden. Det vill säga att kostnaden är den samma men skolpengen blir lägre med färre elever.

På frågan om man diskuterat om att höja skolpengen svarar Lisa Flinth nekande.
– BUN:s budget är oerhört ansträngd och något måste göras. Att höja skolpengen generellt är det nog ingen politiker som är intresserad av. Pengarna finns helt enkelt inte. Därför måste något göras.

Att det kommer att bli uppsägningar om sammanslagningen äger rum är klart. Hur många det rör sig om kan dock inte Lisa Flinth svara på.
– Det är ofrånkomligt att folk kommer att sägas upp. Men detta är något som rektorerna får titta på. De kommer att vara med på morgondagens möte då vi får ta del av det material som ligger till grund för den eventuella sammanslagningen. Vi kommer därefter att ta del av allt detta och ber att få kommentera mer på torsdag då vi kallar till en presskonferens, avslutar Lisa Flinth.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser