Annons

52 miljoner till Landskrona

Regeringen gör nu en satsning på kommunerna. Som innebär att kommunerna får ett tillskott på sju miljarder kronor i år och fem miljarder per år 2011 och 2012. Av dessa pengar kommer cirka 52,5 miljoner kronor Landskrona stad till del
– Dessa extra pengar är välbehövliga, säger Torkild Strandberg(FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
– Nu gäller det för oss ute i kommunerna att fokusera och prioritera. Nedgången i ekonomin är så kraftig att arbetet med att effektivisera kommunen och minska kostnaderna inte kan avstanna.

– Regeringen aviserar också att man vill göra förändringar när det gäller kommunernas balanskrav. Detta så att det ska bli möjligt att ”samla i ladorna ” under goda tider för att sedan använda pengar när det behövs bättre, vilket med dagens regler inte är möjligt. Jag är särskilt glad över detta, menar Torkild Strandberg.

Annons
 

Kommunalråd Niklas Karlsson (S) är inte nöjd med stödet från regeringen utan varnar för att vi kommer att ställas inför enorma svårigheter.
– För det första kan man konstatera att regeringen nu äntligen har insett att det var ett misstag att frysa statsbidragen till kommunerna, ett misstag som fick förödande konsekvenser.

Nu skjuter man till sju miljarder nästa år, men det är fortfarande alldeles för lite pengar och de kommer alldeles för sent. Skatteintäkterna viker i en svindlande hastighet och oavsett det här tillskottet blir det svångremspolitik i Landskrona under de kommande åren. Vi kan vänta oss stora personalminskningar och nedskärningar. Som det ser ut nu så fattas 93 miljoner redan 2011. Det motsvarar två kronor på skatten. Av de sju miljarder får Landskrona 50 miljoner kronor, men fortfarande saknas nästan hälften. Då ska man samtidigt komma ihåg att det kommer nya prognoser hela tiden och att varje prognos är sämre än den förra.

Niklas Karlsson är inte heller nöjd med hur regeringen fördelar pengarna jämt mellan kommunerna. 
Förslaget har en tydlig högerprofil. I och med att alla kommuner får samma belopp per invånare, oavsett nivån på arbetslösheten, socialbidragskostnaderna med mera, så gynnas rika kommuner på bekostnad av Landskrona och andra kommuner som har svag ekonomi och hög arbetslöshet.

Landskronaborna står med lång näsa när pengar som egentligen skulle ha använts för att räkna upp den ersättning som kommunen får från staten omfördelas till Vellinge och Lomma. Genom att ta från de fattiga och ge till de rika riskerar regeringen i själva verket att förvärra lågkonjunkturen och cementera bidragsberoende och höga arbetslöshetsnivåer i Landskrona. Det är en djupt orättfärdig politik, säger Niklas Karlsson med eftertryck.

De 52,5 miljonerna som tillfaller Landskrona fördelas enligt följande:
21 629 915 kr för år 2010, 15 449 939 kr för 2011 och 15 449 939 kr för 2012.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser