Annons

Inga kristider för Konstrundan

På långfredagen är det dags för den femtonde upplagan av Konstrundan i Nordvästra Skåne. Jubileumsåret uppmärksammas dels med en bok som presenterar Nordvästra Skånes Konstnärsförenings 177 konstnärer och de tekniker de representerar, samt med sedvanlig samlingsutställning i Landskrona Konsthall och öppet hus hos konstnärerna.

Förhandsintresset för utställningen har varit mycket stort och tydligen har den rådande ekonomiska krisen ännu inte letat sig fram till konstvärlden.
– Vi har inte märkt av någon kris, säger projektledare Sol-Britt Lindfors Lång.
 – Tvärtom så har vi aldrig haft så många förfrågningar från olika bussbolag och andra som i år.

Annons
 

Broschyrerna till utställningen har distribuerats i 64 000 exemplar i Sverige, Danmark och norra Tyskland och Konsthallen räknar med att ta emot cirka 15 000 besökare under de tio utställningsdagarna.
– Här ställer vi ut ett verk av varje utställande konstnär och vi har 148 stycken representerade, berättar Matz Svensson, ordförande i Nordvästra Skånes Konstnärsförening.
– Vi har ganska hårda antagningskrav för utställningen och det borgar för en hög kvalité på verken.

Två debuterande landskronakonstnärer återfinns på utställningen; Kennet Björne som på senare tid kanske främst blivit känd för sina skulpturer deltar med sin målning ”Fru Pippi” och Eva Sjöstedt med sin som hon kallat ”Ur frö”.
– Jag har öppnat ett galleri alldels bredvid ”Björnes Magasin”, säger Kennet Björne.
– Där kommer jag mest att ställa ut egna verk men även låta goda vänner ha utställningar.

En alldeles utmärkt ateljé med tanke på placeringen av samlingsutställningen har Eva Sjöstedt.
– Min atelje ligger där, säger hon och pekar ut genom konsthallens stora fönster i riktning mot Citadellet.
– Alldeles bakom snickeriet, håller jag till.

Helmer Långs stipendium
En nyhet för året är det stipendium som delas ut i föreningens hedersordförandes namn – Helmer Långs stipendium för unga, lovande konstnärer. På pressvisningen delades detta alltså ut för första gången och stipendiaten hette Magdalena Cavallin, bördig från Höganäs. Hennes målning ”Noteringar” är den första som möter besökare i Konsthallen och Helmer Lång som tillsammans med två yrkeskonstnärer i juryn enats om utnämningen kallade den ett prov på ett dynamiskt konstnärstemperament.


Helmer Lång i samspråk med Illona Benczédi från Kågeröd vars verk ”Välkommen” syns i bakgrunden.

Läs mer:
Firar 15 år med en bok

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser