Annons

(M)otionen som försvann

För nästan exakt ett år sedan hoppade den dåvarande moderata kommunfullmäktigeledamoten Marko Huttunen av från samtliga politiska förtroendeuppdrag med omedelbar verkan.
Samtidigt levererade han en ordentlig känga åt det egna partiets lokalavdelning.
– Jag ska inte sticka under stol med varför jag lämnar. Det är på grund av den outhärdliga situationen inom moderaterna i Landskrona, sa han då.

Upprinnelsen var delvis att han inte fick någon som helst respons på en motion till Landskrona Moderaternas årsmöte rörande sänkt kommunalskatt.
Motionen ansågs ha inkommit för sent och bordlades därför i ett år. Det vill säga till nästa årsmöte. Detta möte inföll i lördags och Markos motion var denna gången inte ens med på dagordningen.

Annons
 

Jag är inte förvånad, men besviken. Man hoppas ju och skulle kunna tro att de ägnar sig åt självrannsakan och försöker förbättra sig när folk lämnar sina uppdrag, men självbedrägeriet är påtagligt och självinsikten liten, säger Marko Huttunen och drar en djup suck.

– Jag köper att motionen bordlades förra året. Men att inte lyfta motionen i år är på gränsen till skandal. Tydligare sätt att visa brist på respekt för ett årsmötesbeslut och sina medlemmar finns inte. Kan man inte klara av en så enkel uppgift kan man ställa sig frågan om man hör hemma i politiken, säger Marko Huttunen.

Du påtalade inte styrelsens misstag?
– Nej. Herregud, det är inte min uppgift att påminna dem om vad de gjorde för bara ett år sedan. Om de inte läser förra årets årsmötesprotokoll inför kommande årsmöte, det vill säga det som var i helgen, kan man återigen fråga sig om de hör hemma i politiken. Föreningen har dessutom revisorer som är tänkta att följa och granska verksamheten och om dessa inte heller läser protokollen kan man ju fundera kring vad de håller på med egentligen, nästintill dundrar han.

Med rådande finanskris så är väl ”Sänkt skatt” kanske inte det mest lämpliga att driva politiskt just nu?
Det kan man ha olika uppfattningar om. Med sänkt kommunalskatt får människor mer pengar att konsumera för och det i sin tur höjer intäkterna för exempelvis handeln. Men oavsett vilket så är motioner som lämnas in till föreningen tänkta att vara visionära och framåtsträvande, det vill säga inget som ska drivas under pågående mandatperiod. För ett år sedan såg inte den ekonomiska situationen ut som den gör i dag. Den som i dag vill ge sig på att sia om hur ekonomin ser ut om fem år kan mycket väl bli utskrattade då, avslutar Marko Huttunen.

Landskrona Direkt har sökt ordföranden för Landskrona moderaterna, Olov Stråmark för en kommentar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser