Annons

Två till sjukhus med rökskador efter källarbrand

Strax efter klockan 18 på tisdagskvällen larmades 112 om att det brann i en källare på Stormgatan i Landskrona. När räddningstjänsten kom till platsen uppmanades de som befann sig i lägenheterna att hålla sig inne och ha fönsterna stängda. Två personer fick föras till sjukhus med rökskador.

Efter cirka två timmars släckningsarbete kunde de övriga i huset lämna sina lägenheter.
– När det började lukta bränt så trodde jag först att jag satt på fel platta på spisen men upptäckte snart att lukten kom från trappan. Jag ringde då 112 och de uppmanande mig att hålla mig inne. Jag gick därför längst in i lägenheten och stängde om mig. Röklukten var ganska intensiv ett tag och därför var det en stor lättnad när jag hörde att brandmännen knackade på dörren och sa att vi fick gå ut, sade en av de boende som nu får bo ett par dagar hos släkt och vänner i väntan på att trappa och hennes lägenhet ska saneras från brandlukten.

Annons
 

Trots att branden var släckt efter en timmes tid så var både Landskronas och Helsingborgs räddningstjänst på plats.
– Det var ett ganska komplicerat släckningsarbete eftersom det rörde sig om källarförråd i ett skyddsrum. Det är något som vi inte vill ha, säger Kent Olsson som var insatschef på platsen.

Det första intrycket var enligt räddningstjänsten att branden var anlagd eftersom det funnits flera olika brandhärdar i källaren som blev totalt utbränd.
– Eftersom vi hittade ett flertal brandhärdar så kommer en brottsplatsundersökning att genomföras under onsdagen. Dessutom har jag fått information om att ett vittne ska ha sett en person springa från platsen i samband med att branden startade. Men detta är en sak för polisen att reda ut.

Kent Olsson har också kritik att rikta mot hyresvärden.
– Det fanns inga huvudnyckar som gjorde att vi kunde röra oss fritt i fastigheten. Dessutom var dörren till källaren öppen och där nere fanns en hel del material som inte får vara där. Detta betydde att röken från branden kunde sprida sig i hela källaren samt i trapphuset. En del av lägenheterna hade inte täta dörrar och i dessa luktar det därför kraftigt av rök idag, Detta är några punkter som jag ska ta upp med hyresvärden, avslutar Kent Olsson.

Det är andra gången på drygt ett år det brinner i fastigheten. I december 2007 brann det i ett kök på tredje våningen i samma hus.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser