Annons

Spela roll

På söndagen invigs utställningen ”Spela roll” på Landskrona Museum av ingen mindre än programledaren, filmkritikern och författaren Orvar Säfström.

Utställningen bjuder på en resa genom dator och tv-spels historia med tyngdpunkt på vad Sverige har haft för inflytande och betydelse på området.

Annons
 

På plats kan man testa spelen lära sig om personer och företeelser som på olika sätt haft betydelse för den svenska spelhistorien och -kulturen. Allt är snyggt förpackat och museet bjuder på en fantastisk arena för det hela.

Landskrona Museum bjuder på enormt fin plats, med fina stora lokaler. Det gör sig utmärkt för att visa upp utställning. På andra platser har det kunnat bli lite trångt när folk skall testa de olika spelen, säger Thomas Clifford, utställningsproducent från IT-ceum, det svenska datamuseet.

Vi får till exempel lära oss att det första svenska dataspelet släpptes redan 1960. Detta utvecklades på Saab. Dessutom var Sveriges första spel som gick till export skapad av en då 19 årig kille vid namn Arne Fernlund utanför Asmundtorp.
Spelet såldes i 10 000 exemplar, framförallt i Italien och kostade ungefär 250 kr, berättar Arne Fernlund som närvarade på pressvisningen.

– Mitt highscore ligger nog på 1000 poäng, men det är grymt svårt, speciellt eftersom det körs genom en emulator (red.anm. mjukvara för att efterlikna annan mjukvara). Det går lite snabbare här tror jag.

Förutom att testa spel med eller utan lokal anknytning, får man även lära sig om hur spel kan användas som både konstform och läromedel. Men framför allt att Sverige varit en betydande kraft när det gäller spelbranschens utveckling.

Utställningen pågår fram till den 31 maj och går med glädje att besöka både en och två gånger.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser