Annons

Muttas – drygt 40 år i idrottens tjänst

Vid årets idrottsgala i Landskrona den 17 april kommer Thomas ”Muttas” Jacobsen att få motta Ledarkannan.
– Galan är häftig och det ska bli mycket trevligt att få gå på den i år igen. Priset får jag för väl mest för lång och trogen tjänst, säger Thomas Jacobsen som tillvardags tränar Landskrona Falcons P9-lag.
– Ännu har ju inte killarna uträttat stordåd men det kommer, säger han och ler pillemariskt.

Redan 1967 inleddes tränarkarriären i Lejonet och snart var han ansvarig för NST-pucken.
– Jag älskade hockey men kunde inte åka skridsko så jag fick bli ledare, säger han och skrattar hjärtligt.

Annons
 

Parallellt med hockey höll han även på med rugby i RC Falken där han även var ordförande under 25 år.

Innebandyn en medelålderskris
– Efter att ha stått ute och huttrat kring leriga planer och i kalla ishallar var det skönt att börja med innebandy, minns han och berättar att han faktiskt gjort en säsong som aktiv innebandyspelare.
Det var väl mest på nåder jag fick vara med. Jag var 37 år och var en av få i laget som hade körkort.

Thomas Jacobsen har på flera sätt varit delaktig i den succéutveckling som innebandyn haft och har i Landskrona. Det började med att han startade upp ungdomsverksamhet i RC Falken, fortsatte sedan i IBK Norrestad och nu i Landskrona Falcons. Sönerna Martin, Rickard och Magnus har dessutom alla spelat i klubben.
Jag tycker om att forma spelarna. Utvecklingskurvan är brant i unga år. Därför tar jag gärna spelarna när de är unga och följer de upp till junioråldern. Sen får andra ta vid när resorna blir längre, säger han följt av nytt leende.

En tydlig trend har han skådat inom innebandyn.
– Man börjar tidigare och tidigare. Fast jag nu tränar nioåringar så har de redan hållit på ett par år. Under alla mina år som tränare, alla idrotter inkluderat, så har jag aldrig tidigare haft ett gäng som är så här pass duktiga vid så tidig ålder, säger han om sina 99:or.
– Med mina 87:or blev vi femma i Sverige. En dag hoppas jag att dessa ska gå snäppet längre.

Att Thomas Jacobsen är en populär och respekterad ledare går inte att ta miste på när man ser hur intensivt nioåringarna lyssnar på sin tränare vid genomgångarna. Den glada uppsynen och närheten till skrattet hjälper säkert till.

Till sin hjälp har Thomas, 17-årige juniorlagsspelaren Pontus Christensson.
Det är oerhört lärorikt att se hur han agerar mot barnen. Jag lär mig även mycket taktiskt av honom, intygar adepten.

Finns det då inga fläckar på solen?
– Äh, han kan vara lite slarvig ibland, säger Pontus Christensson och trots att det skiljer nästan lika många år mellan tränarna som Thomas Jacobsen ledarkarriär är lång, så är det tydligt att stämningen är minst sagt god i på ledarsidan och i laget.

Avslutningsvis, vad är det då som gör en bra ledare?
Man ska tycka om att jobba med ungdomar. Sen gäller det att man är engagerad.


Det går fort när nioåringarna går till anfall.


Målvakt Niklas Inkinen vänder sig mot sin tränare.
-Såg du räddningen Muttas!


… och nog gjorde han det.
– De är fantastiskt duktiga, berömmer tränaren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser