Annons

Py Bäckman i kyrkan

På onsdag klockan 19.30 blir det konsert med Py Bäckman och pianisten Rune Broberg samt Landskrona Vokalensemble, förstärkta med tenorer och basar i Sofia Albertina kyrka.Organist Bengt Sydmark dirigerar konserten.

Py Bäckman är en smått legendarisk sångerska och låtskrivare som levt med musiken ända sedan sitt första framträdande år 1951 i Nianfors kyrka utanför Iggesund i Hälsingland. Py var då tre år och sjöng ”Marias vaggsång”.
-Jag blev upplyft på kanten av predikstolen för att församlingen skulle kunna se mig, berättar hon.
– Min mormor sjöng i kyrkokören i 40 år och lärde mig både psalmer och sånger. Hon tyckte det var roligt att ha någon att öva med. Mormor sjöng altstämman och jag var en klar sopran på den tiden. Min röst har nu sjunkit till alt, den förändras med åren och så ska det ju vara.

Annons
 

Py och Vokalensemblen
Landskrona Vokalensemble som inför konserten har förstärkts med basar och tenorer, har fått texter och noter av Py. Det är inte första gången Py Bäckman samarbetar med Landskrona Vokalensemble, konserten har framförts en gång tidigare under fjolåret.
-Jag sjunger några låtar själv och några tillsammans med kören, minns Py Bäckman.
– Rune Broberg, som är kyrkomusiker och körledare i Hudiksvall, ackompanjerar oss. Han är en gudabenådad musiker. Vi var skolkamrater i Iggesund och tog pianolektioner båda två. När vi andra pinade oss igenom pianostyckena spelade Rune dem lekande lätt. Han har turnerat med Putte Wickman i många år och spelar allt från klassiskt till musicals.

Sångerska och låtskrivare
Unga Py Bäckman tog sång- och pianolektioner, sjöng i radio och tv-debuterade som nioåring i Lennart Hylands program ”Stora famnen”.
– I tonåren började jag intressera mig för modern musik. Det var spännande för mig som var ung, men mormor var inte alls glad åt det.

Sedan tidigt 70-tal har hon spelat i ett otal band och olika musikaliska konstellationer. Det stora genombrottet kom när Py Bäckman och Dan Hylander startade ”Raj Montana band” på 80-talet.
– Bandet var från Limhamn, så vi turnerade mycket i Skåne, berättar hon.
– Vi spelade bland annat på AF i Lund, gissar att vi var i Landskrona också, men jag är inte helt säker.
Jodå, bandet spelade på Folkets Hus och som förband hade man bland annat Sergant Snorkel.

Melodifestivalen
”Raj Montana band” upplöstes 1988. Py arbetade som soloartist och vann Melodifestivalen med ”Stad i ljus” framförd av Tommy Körberg. Den finns numera med i psalmbokens tillägg.
– För några år fick jag ett mycket smickrande erbjudande av Verbum och Svenska kyrkan. Jag blev inbjuden till ett kloster utanför Rom för att skriva psalmer, tillsammans med andra nordiska låtskrivare och tonsättare. Nu har jag fyra psalmer i tillägget till Svenska psalmboken.

Förutom psalmtexter skrev hon bandet Nordmans texter samt texten till ”Gabriellas sång” som sjöngs av Helen Sjöholm i Kay Pollaks film ”Så som i himmelen” – den sången var placerad på Svensktoppen i 68 veckor!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser