Annons

Gymnasieelever kämpar för Grön Flagg

Fyra sistaårselever vid samhällsvetenskapsprogrammet på Justus Tranchellgymnasiet tröttnade på det dagliga resursslöseriet på skolan.
– Vi vill helt enkelt förbättra miljön på skolan, säger Betty Nyström som tillsammans med klasskamraterna Tomas Olsson, Frida Sjögren och Andreas Theuerkauf Borg valt att som projektarbete försöka se till att skolan framåt sommaren ska kunna hissa Grön Flagg.

Grön Flagg är en miljöcertifiering för skolor men också ett konkret verktyg att strukturera sitt miljö- och naturarbete. Ett honnörsord för Grön Flagg-projekt är ”Delaktighet”. Alla på skolan ska känna att hon eller han bidrar till miljöarbetet.
Det började nog med att vår natur- och miljökunskapslärare Karin Warlin visade Al Gore-filmen ”En obekväm sanning” för oss, minns Frida Sjögren.
– Den fick åtminstone mig att tänka efter.

Annons
 

Ett aktivt miljöråd har bildats på skolan något som också blir en garant för att miljöarbetet fortsätter efter det att studentfesten är avklarad.
– Vi har nu även två klasser med miljöprofil på skolan. Tyvärr fanns inte det valet när vi började, säger Betty Nyström samtidigt som hon visar upp årskurs tvås miljöanslagstavla.

I ett av klassrummen håller ett gäng ”ettor” på att sammanställa en utställning om hur pass miljövänliga de stora hamburgerkedjorna är.
Vi var i Stockholm och fick träffa  miljöchefen för Max. Med stor öppenhet redogjorde han för deras miljösatsning, koldioxidmärkning och klimatkompensation, berättar eleven Jacob Stenblom och konstaterar att lika tillmötesgående har inte de övriga kedjorna varit.

Hur ska då SP06:orna göra för nå hela vägen fram till den gröna flaggan?
– Vi har satt upp fem mål som vi hoppas och tror att vi ska nå, säger Tomas Olsson.

Målet om fem fler miljömärkta varor i skolans cafeteria bör kunna infrias.
Att minska onödig och överflödiga utskrifter samt bli bättre på återvinning blir tufft men om lärarna utnyttjar intranätet bättre för information så är mycket vunnet, menar Andreas Theuerkauf Borg.

Miljömärkt vill man även att det ska vara i matsalen.
– Ett problem har varit att få fram tillräckligt med ekologisk mjölk. Tydligen klarar inte mejeriet det, säger Betty Nyström.
– Men här finns mycket annat vi kan göra och matpersonalen är positiva.

En intern kamp med skolans städpersonal har det blivit om pantburkarna.
Gruppen har satt upp en insamlingsbox där man vill få alla skolkamrater att slänga sina tomburkar.
Miljörådet pantar sedan burkarna och köper in träd i Vi-skogen, ett trädplanteringssprojekt i Afrika.  På så sätt bidrar vi till klimatkompensering, säger Tomas Olsson och sneglar bort mot städvagnen som svämmar över av burkar.
Genom information hoppas vi att fler börjar slänga burkarna i vår box och inte på golvet eller i papperskorgarna.

En tanke med Grön Flagg är att synliggöra arbetet och sprida miljö- och hållbarhetstänkande.
Vi tänker skriva något i skoltidningen Kaktusbladet men även på vår blogg http://groentprojekt.blogg.se/. Dessutom hoppas vi på en artikel på Landskrona Direkt, säger Andreas Theuerkauf Borg.

Då så, ett litet delmål på vägen är nått!


Lever som man lär.
– Det tar tid att passera grönsaksdisken. Nu tittar jag bara efter närproducerat och ekologiskt, säger Betty Nyström.
– Vi tänker vara med under skräpplockardagen som Håll Sverige Rent arrangerar, tillägger Frida Sjögren.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser