Annons

Kärvt för Campus Landskrona

Färre elever innebär tuffare tider för gymnasieskolorna och extra hårt slår det mot Campus Landskrona Fria Gymnasium.
Eftersom antalet elever minskar måste vi anpassa vår kostym efter verkligheten, förklarar skolans grundare Nils Becker.
– Det innebär att vi måste minska på personalen och ta upp förhandlingar med fastighetsägaren om reducering av lokalerna.

När stans enda privata gymnasium startade 2005 var ambitionen att locka 200 elever till de tre utbildningslinjer som då erbjöds.
I dag har skolan strax under hundra elever och erbjuder endast utbildning i ett program, det samhällsvetenskapliga.
– I en liten stad som Landskrona finns inte underlag för 200 elever, poängterar Nils Becker som hoppas få sökande nog till en ny klass kommande hösttermin.
– Förra intagningen fick vi elever till en ny klass och jag hoppas även i år att vi skall få 20 nya elever, poängterar Nils Becker vars ambition är att Campus Landskrona Fria Gymnasium skall klara av att gå vidare trots det kärva läget.
– Det är mina förhoppningar.

Annons
 

Skolans ekonomi baseras på de ersättningar man får från kommunen per elev på olika program. Praktiska yrkesutbildningar är dyrast för kommunen och program som samhällsvetenskapliga billigast. Hundra elever ger Campus Landskrona Fria Gymnasium runt tio miljoner kronor i intäkter, pengar som bland annat skall räcka till löner, lokalhyra, inredning och läromedel.

Även Landskrona, Svalöv och Kävlinge gymnasieförbund känner av elevminskningen. Här arbetar man med att reducera antalet gymnasieskolor från dagens sju till kanske fem nästa år.
Dessutom ser man över lokalanvändningen och samtalar med Landskrona kommun om ett övertagande av Komvux.
Vi undersöker alla möjligheter för att minska effekten av de minskade elevkullarna och jag räknar med att vi skall ha en ny organisation på plats vid årsskiftet, förklarar utbildningsdirektör Tomas Johnsson.

Till hösten kommer dessutom Landskrona Praktiska Gymnasium att erbjuda olika yrkesutbildningar, men här är det ännu så länge oklart vilka kurser som kommer att påbörjas.
– Det handlar om utbildningar som vi inte erbjuder därför ser vi skolan som ett komplement till vår egen verksamhet, avslutar Tomas Johansson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser