Annons

Kylslaget februari

Februari blev något kallare än normalt konstaterar Hans Lehrecke från sin privata väderstation i Glumslöv.
– Medeltemperaturen låg på -0.4. Snittet under min mättperiod är -0.1.

Nederbörden har legat på 47 mm medan snittet har varit 36.2 under de senaste 25 åren.
– Under 2002 fick vi 68 mm medan följande år försökte gottgöra statistiken genom att bara bjuda på 10 mm, säger Hans Lehrecke och berättar att  nederbörden fördelade sig  på 16 dagar och det har bara regnat vid två tillfällen under den gångna månaden.

Rejält med slask
– Största snödjupet, 14 cm, uppmätte jag natten mellan den 21-22/2 men sen kom regn och snötäcket försvann snabbt. Trots det höga antalet nederbördsdagar har vi haft mycket sol, vilket bidragit till att vi aldrig fått ett ordentligt snötäcke. Vi hade faktiskt plusgrader alla dygn utom fyra. Nätterna har däremot varit ganska kalla och vi hade bara plusgrader en natt och det var mellan den 25:e och 26:e.

Annons
 

Precis som under januari uppmätte Hans en trenättersfrekvens med nio minusgrader. Månadens varmaste dag var  den 25:e med +6 grader.
– Månaden blev alltså vintrig, vilket jag spådde att den skulle bli i min förra väderrapport. Är januaritemperaturen under snittet brukar februari följa upp på samma sätt.

Historiskt sett har februari 1985 varit kallast med -8.6 vilket också var senaste och möjligen sista gången Öresund varit täckt av is.
Februari 1990 har varit varmast med +4.8.

Hans Lehrecke följer gärna händelserna i sin trädgård och rapporterar vidare att snödroppar och vintergäck har hållit tidsschemat medan påskliljorna är betydligt försiktigare än de senaste vintrarna.
– De kalla nätterna har verkat igenhållande.

Hur blir då mars?
– Åtta gånger har faktiskt mars varit kallare än februari, månadssnittet ligger kring tre grader. 1987 har varit kallast med -2.4 medan 2002 varit varmaste med +5.6. Mars har under mättperioden varit en torr månad, inte minst under första hälften. Mars 2008 utgör ett stort undantag med sina 97.5 mm. Jag har lagt märke till hur vattenståndet vid Sundskusten vanligtvis är lågt i mars. vilket dels kan bero på mindre tillrinning från älvarna i Norrland men framförallt på högtryckssituation över Ryssland, som medför frånlandsvindar vid vår kust.
Månaden börjar nog som februari slutar d.v.s. med varannandagsväder. Kring tionde mars brukar vädret vara bra. Jag hoppas traditionen står sig. Med hjälp av det ryska högtrycket kan det bli så även i år. I så fall kan vi räkna med en värmande vårsol men kalla nätter,
avslutar Hans Lehrecke och vi bugar och tackar för rapporten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser