Annons

Firar 15 år med en bok

I påsk är det dags för den 15:e konstrundan i nordvästra Skåne, ett arrangemang som idag räknas till ett av de största regelbundet återkommande konstevenemangen i Sverige.
Som ett led i firandet ger arrangerande Nordvästra Skånes Konstnärsförening, NVSK ut en stilfull och omfattande jubileumsbok.
– Här presenteras, i text och bild på 90 sidor, föreningens samtliga 177 konstnärsmedlemmar, säger bokens redaktör Solbritt Lindfors Lång och visar glatt upp ett alldeles nytryckt exemplar som i förgrunden pryds av en tulpan i skånska färger och Landskrona Konsthall i bakgrunden.
– Totalt har vi tryckt upp 5000 böcker och dessa kommer att säljas under Konstrundan vid samlingsutställningen här i Landskrona Konsthall, ute hos konstnärerna samt i bokhandeln till det facila priset av 100 kronor.

Utöver kortfattade presentationer och kontaktuppgifter till konstnärerna så hittar man personliga betraktelser från konstvetare om de olika kreativa teknikerna som används för att skapa konstverken. Bland annat hyllar författaren och kulturskribenten Sören Sommelius fotokonsten och Landskrona Konstförenings ordförande Mia Widell lyfter fram studioglaset.
– Det är förklarande och underhållande texter om  teknikerna som jag tror besökare av Konstrundan kommer att uppskatta, säger föreningens hedersordförande Helmer Lång, som själv författat förordet.

Annons
 

Helmer Lång som varit en högst delaktig och pådrivande inspiratör i Konstrundans utveckling kommer den 9 april, det vill säga dagen innan invigningen av årets Konstrunda, att tillkännage vem som blir den första unga lovande konstnären att erhålla hans stipendium.
– Vem det blir håller vi er på halster till dess, säger han och skrattar hjärtligt.

Stipendiet, som framledes kommer att delas ut årligen, utgörs av en penningsumma på 10 000 kronor samt erbjudande till stipendiaten att ställa ut ett konstverk på Konstrundans samlingsutställning.


Helmer Lång är mycket nöjd med den fjärde boken om Konstrundan. De tidigare tre har han själv författat men denna gången lämnade han över ansvaret till hustrun Solbritt Lindfors Lång.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser