Annons

Mikaela, ung, grön och engagerad

Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön Ungdom, valde vid sitt riksårsmöte i Göteborg på söndagen en ny förbundsstyrelse och på en av de elva platserna invaldes Mikaela Persson, 21 år, från Landskrona.
Det är mycket hedrande och känns stort, säger hon som nästan omgående kastas in i en valrörelse.
– Vi kommer att satsa hårt på valrörelsen till Europaparlamentet och där prioritera frågor som rör integritet och klimat.

Integritet?
Vi måste visa våra väljare att vi står för samma sak som Piratpartiet men att vi dessutom då driver många andra frågor. Integritetskränkande förslag som FRA-lagen och IPRED bör stoppas redan i Europaparlamentet, säger Mikaela Persson med glöd i rösten.

Annons
 

I december är det dags för EU:s toppmöte i Köpenhamn och då hoppas Mikaela att makthavarna lyssnar på den gröna rösten.
– Klimatfrågan är ett område vi är kunniga på och här kommer vi att spela en viktig roll.

Att vara ung i politiken upplever Mikaela Persson inte som något bekymmer.
– Först och främst kanske man ska säga att Grön Ungdom helt följer MP:s politiska linje. Där finns inga motsättningar. Sånt kan ju förekomma i andra ungdomsförbund. Dessutom har våra språkrör kontakt med partiets språkrör flera gånger i veckan. Det tror jag också är väldigt unikt. Det känns som vi i Grön Ungdom kan påverka hela vägen in i riksdagen.

Mikaela Persson är nu med och basar över drygt 2000 medlemmar en siffra hon hoppas ska öka.
Vi tog ett beslut på Riksårsmötet att slopa medlemsavgiften då vi ser det som en klassfråga och så vill vi inte ha det. Det viktiga är att fler ungdomar engagerar sig i politiken. Det får inte vara så att man inte tror att man kan påverka. Det är fel. Vi kan påverka, poängterar hon.

Ungdomsförbunden tycks dock föra en tynande tillvaro i Landskrona.
– Det är stendött. Vi är två aktiva i Grön Ungdom trots att vi verkligen försökt att få igång avdelningen. Det är tyvärr mest under valåren som någon aktivitet syns från oss och övriga, Ung Vänster undantaget. Det är en håglöshet jag hoppas kunna hjälpa till och förändra för det är viktigt att besluten fattas på lokal nivå och att ungdomen är delaktiga.

Mikaela Persson sitter idag med som ersättare i Barn- och Ungdomsnämnden och tvekar inte när frågan om en politisk karriär kommer på tal.
– Absolut kan jag tänka mig det. Jag tar sikte på kommunfullmäktige 2010, avslutar tjejen som brinner för jämställdhet och miljö.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser