Annons

Jämför inte varvskrisen med Saab

Som riksdagsman för folkpartiet och varvsanställd befann sig Åke Persson i stormens öga under varvskrisen. Men jämförelser med dagens kris vid Saab vill han inte göra.
– Nej, det finns en viktig skillnad. Varven var svenskägda medan Saab är utlandsägt, förklarar Åke Persson som än i dag, snart 30 år efteråt, är starkt kritisk till den dåvarande regeringens agerande i varvsfrågan.
– Genom att lägga ner Öresundsvarvet trodde man att storvarven i Malmö och Göteborg skulle gå att rädda, inget kunde vara mer fel, påpekar han och tillägger att varvsnäringen i Landskrona fortfarande är vid liv.
– Här byggs nya skrov som utrustas i Norge och Öresundsvarvet planerar för en utbyggnad. Så varvsnäringen lever än.

På en punkt är Åke Persson mycket kritisk mot dåvarande industriministern Nils G Åsling, (C) och det handlar om miljardregnet av bidrag till varvsindustrin.
Man skulle ställt tuffare krav på företagsledningarna, det gjordes aldrig. Det var ett stort misstag att bara pumpa in pengar i varven utan att kräva motprestationer från Svenska varvs ledning, förklarar Åke Persson.

Annons
 

Han tycker att centerledaren Maud Olofsson gör rätt som håller staten utanför affärer med Saab.
– GM försöker smita från sitt ansvar och gör det lätt för sig genom att vända sig till staten om stöd.
Han konstaterar samtidigt att i Frankrike går stödet till den inhemska bilindustrin.
– Då skickar man inte skattepengar utomlands, betonar Åke Persson som känner med alla i bilbranschen som nu riskerar att förlora sina jobb.
– Samtidigt tycker jag att media målar upp en väl negativ bild när man bara lyfter fram att bilförsäljningen minskat under de senaste månaderna. Ser man över helåret så är bilden inte lika negativ.

Att sia om bilindustrins framtid undviker Åke Persson men tror samtidigt att det finns en plan b om GM inte klarar av att ta sitt ansvar.
– Det handlar om tusentals arbetstillfälle och det är inget problem man tar lätt på, så jag tror att regeringen har olika åtgärder i beredskap om det värsta skulle inträffa, påpekar Åke Persson som dock gärna sett att staten ökade tryckt på bankerna så att utlåningen av kapital hålls uppe.

– En gång i tiden fanns en statlig investeringsbank, kanske är det dags igen, avslutar Åke Persson som i dag är aktiv i Varvshistoriska föreningen där Öresundsvarvets historia lyfts fram i ljuset.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser