Annons

En grön komet pryder himlen

Sedan 1990-talet har astronomen Bengt Rosengren i Landskrona bjudit in alla intresserade till visningar av astronomiska händelser på himlavalvet.

Flera gånger har det handlat om kometer.
När vår sol, jorden och de andra planeterna bildades för 4,6 miljarder år sedan blev det en del material över. Detta material, vatten i form av is, gaser som frusit till is, och en del mineral klumpade ihop sig till kilometerstora ”smutsiga snöbollar” och kastades ut i solsystemets ytterkanter. Där har det legat djupfryst sedan dess, men då och då lossnar en snöboll och far in i närheten av solen och jorden.
Då får vi se ett tjusigt skådespel med kometens huvud och svans, och astronomerna kan undersöka en del av den avlägsna historien, som också berör jorden och livet där, säger Bengt Rosengren och just nu är en komet på gång.

Annons
 

Det vetenskapliga namnet är komet ”C/2007 N3 Lulin”. Den upptäcktes 2007 av en astronom i Kina, vid namn Lulin.
– Det extra spännande med komet Lulin är att den aldrig har varit inne i solsystemet tidigare. Därför har den kvar de ämnen den skapades av för miljarder år sedan, förklarar Bengt Rosengren och berättar att när man ser den i teleskop är den grön.
– Det beror på att den sprutar ut gaserna cyanogen (på kemispråk CN) och tvåatomigt kol (C2).

Komet Lulin är nu på väg från sydost upp mot Lejonets stjärnbild en bit in på kvällen. Ikväll är den som ljusast, och synlig med blotta ögat om man befinner sig på ett mörkt ställe.

Därför inbjuder Bengt Rosengren alla intresserade i Landskrona med omnejd till en visning klockan 21:30.

Platsen är utanför gamla Lotshuset i Nyhamn, Landskrona. Här är det också lätt att parkera sin bil. Bengt Rosengren ställer upp med ett kraftigt teleskop, men också med fågelkikare och fältkikare för att visa vilken nytta man kan ha av de olika instrumenten.
– Stjärnhimmelsvisning med Darth Vaders lasersvärd som pekpinne ingår också, säger han och uppmanar besökare att gärna ta med sina egna kikare.

Reservation som vanligt: Är vädret molnigt eller mulet inställs visningen.
–  Håll tummarna för klart väder, avslutar Bengt Rosengren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser