Annons

Annorlunda bokrea på Bok & Papper

Det kan inte ha undgått någon. Det är bokrea. En som varit med om många reor är Lena Nilsson på Bok & Papper i Landskrona.
– Herre gud ja! Hur många som helst. Den första som jag jobbade på var nog 1966, säger Lena Nilsson då Direkten tittar in vid lunchtid på tisdagen.
Ett femtontal personer glider runt och tittar på alla erbjudanden.
– Det kommer fler längre fram på dagen men klart är att det har börjat röra på sig.

Men någon bokrea som i tidigare dagar blir det inte, varken på Bok & Papper eller på de andra boklådorna.
– Förr var det boklådor som sålde böcker. Idag hittar du böcker på allt från bensinmackar och ICA-butiker som på Internet. Det var mer koncentrerat tidigare.

Annons
 

Normalt vid bokreor hittar man högvis med böcker av storsäljare som är specialtryckta till just reorna. Det är dock inte något som Bok & Papper satsat på.
– Det är av två anledningar. För det första så är de oftast uppköpta av de stora kedjorna redan. Och dessutom har vi inte råd med så stora upplagor idag, säger Lena Nilsson och minns tillbaka.
– Förr fick man också böcker speciellt gjorda till bokrean. Jag minns också att man ofta fick sprätta upp bladen på häftade upplagor förr.

Lena Nilsson, som äger bokhandeln tillsammans med sambon Peter Asteman är inte allt för orolig över att de inte har bästsäljarna på rea.
– Inte på något vis. Vi försöker i stället sälja de lite mer annorlunda böckerna. Här hittar du böcker på rea som inte finns någon annan stans, säger Lena och visar upp en bok om katter.
– Det här är riktiga guldkorn. Denna, säger Lena Nilsson och håller upp en fantasybok, är det synd att vi inte fick tag på fler av. Jag tror att den hade sålt bra annars. Detta är det sista exemplaret vi har hemma.

Ett annat speciellt alster ligger i fönstret.
– Det här är också en bok som jag inte tror finns på någon annan rea. Det är John Lennons fru, Yoko Ono som är författare och anledningen till att boken är inplastad är att det ingår en cd-skiva. Boken som heter Grapefruit är en klassiker inom den moderna konsten.

Avslutningsvis ber vi Lena Nilsson om det, hart när omöjliga, att välja ut en favorit bland alla reaböcker.
– Det får bli denna, säger butiksägaren och plockar fram ett exemplar av Mörkrets Hjärta, skriven av Joseph Conrad. – Det är en riktig klassiker som borde stå i var mans bokhylla, avslutar Lena Nilsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser