Annons

Nu ökar konkurserna

I finanskrisens skugga ökar nu antalet konkurser. I januari förra året noterades inga konkurser i Landskrona, under samma period i år gick fem företag i konkurs. Senast i raden att få slänga in handduken är bygg- och anläggningsföretaget Team i Landskrona AB, med 27 anställda, som själv begärde sig i konkurs när pengarna tog slut.

Redan förra året märkte vi en tydlig ökning av konkurserna och den trenden håller i sig också i år, konstaterar Per-Olof Lindh, chef för Kronofogdens tillsynsmyndighet i konkurser.

Annons
 

Det var i fredags som Teamab begärde sig själva i konkurs. Nu är det konkursförvaltare advokat Sigvard Cumtell som skall undersöka om det finns möjlighet för en ny ägare att driva företaget vidare.
Misslyckas detta så riskerar 27 anställda sina jobb och fordringsägare att inte få betalt för utförda arbete. Dessutom kan beställare riskera att inte få påbörjade arbete utförda.

– Konkursboets roll är inte att driva verksamheten, utan att avveckla för att få in pengar att dela ut. För mig är det också angeläget att överlåta entreprenader till andra så att inte byggherrarna drabbas i onödan. Men det finns inga jättestora jobb på gång, det handlar mest om servicearbeten, säger Sigvard Cumtell till HD.
Från fackets sida har man också märkt ökade problem för byggföretagen och här ser man med oro på utvecklingen.
– Nästan dagligen kontaktas vi av byggare som vill säga upp personal och får höra att löner inte betalas ut i tid, förklarar Roy Wernberg, ordförande i byggnads avdelning Syd som fruktar att konkurserna i branschen kommer att öka.
– Bankerna håller i krediterna och regeringens begränsade satsning på Rot-avdrag är långt ifrån tillräcklig. Här handlar det bara om ett blygsamt städavdrag, menar han och kräver att avdraget även borde gälla bostadsrättsföreningar och ägare till hyresfastigheter.


– Då skulle vi få fart på nödvändiga ombyggnader som exempelvis stambyte och därmed rädda jobb. Det hade varit bättre än att ge de redan besuttna statligt stöd,
menar Roy Wernberg.

Att bankerna stryper krediterna är också något som Per-Olof Lindh konstaterat och det innebär i sin tur att företagen riskerar ekonomiska problem och till sist konkurs.
Märker bankerna att företagen börjar få problem så stoppas krediterna och det finns exempel på större företagsrekonstruktioner som misslyckats på grund av stramare kreditgivning, poängterar Per-Olof Lindh och spår ett dystert 2009 vad avser konkurserna i finanskrisen spår.

Fakta konkurser Skåne
I Skåne ökade antalet konkurser förra året med 23 procent jämfört med 2007 och ökningen håller i sig också för innevarande år.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser