Annons

Utvecklas tillsammans med ditt barn

Aktiva föräldrar är en värdefull tillgång för barnen, men också för samhället.
Därför satsar Barn- och ungdomsnämnden på en utbyggd utbildning av föräldrar inom ramen för Aktivt föräldraskap som, enkelt uttryckt, går ut på att både barn och föräldrar tillsammans ska utveckla en positiv självkänsla.

Initiativet till kurserna togs redan för tre år sedan av förskollärare Viktoria Fransson Johansson tillsammans med några kolleger.
– Vi genomförde en del kurser för ett hundratal föräldrar och samtidigt utbildade 15 nya handledare, berättar Viktoria Fransson Johansson som i rollen som samordnare för satsningen hoppas kunna locka föräldrarna till vårens kurser.

Annons
 

Aktivt föräldraskap, eller som det heter i USA, ”Active Parenting” har funnits i Sverige sedan 1995 och utbildningarna finns i flera kommuner runt om i landet.
– Nu finns också ett svenskt studiematerial som kursdeltagarna kan låna, berättar Viktoria Fransson Johansson och i motsatts till andra kommuner så är den kostnadsfri i Landskrona.
– Vi har lagt in kostnaderna i budgeten, förklarar Jörgen Patriksson, enhetschef för förebyggande arbete inom bun och förhoppningen är att föräldrar till barn i alla åldrar skall anmäla sig till kurserna.

– När barnet är nyfött så finns olika föräldrakunskap och det är här som vi vill bygga på med tre olika kurser som vänder sig till olika åldergrupper, berättar Viktoria Fransson Johansson och tillägger att kurserna omfattar barn i åldrarna två till 18 år.

Aktivt föräldraskap handlar om att hitta lösningar där man som förälder utvecklas tillsammans med sitt barn.
Samtidigt får deltagarna träffa andra föräldrar och då är man inte längre ensam med sina frågor och funderingar, berättar Viktoria Fransson Johansson som så här långt enbart fått positiva reaktioner från barn och föräldrar som deltagit i kurserna.

– Men någon tonårskurs har vi inte haft än, hoppas vi kan ändra på den saken nu, avslutar Viktoria Fransson Johansson med tillägget att vårens kurser startar i nästa månad och information finns att få på kommunens olika skolor.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser