Annons

G/W:s 94:or skrällde i SM

G/W Landskrona HK:s P94 stod för en präktig skräll när steg 4 i  SM-kvalet i handboll avgjordes i Västra Ingelstad den gångna helgen.
– Killarna  gör det ”omöjliga” när man kvalificerade sig till en helt avgörande play-off match för att få spela finalspel om SM-medaljerna, meddelar lagets tränare Håkan Ekström.

Inför helgens kval var G/W redan bland Sveriges 32 bästa lag. Från steg-4 kvalet skulle 16 lag från hela riket kvalificera sig till en så kallad play-off match för att avgöra vilka åtta lag som går vidare till det slutspelet om SM-titeln.

Annons
 

Skånskt motstånd samt två elitklubbar
G/W hade i sin grupp värdklubben Ljunghusens HK, GUIF och Redbergslids IK.
 
Tagna av stundens allvar började killarna trevande i första matchen mot Ljunghusen och låg under med 13-7 i halvtid.  Andra halvlek däremot utvecklade sig till en av lagets bästa någonsin.
– Man vänder på steken och vinner andra akten med 11-3 och matchen med 18-16. Mycket starkt av grabbarna som under året förlorat alla matcher mot duktiga Ljunghusens HK, menar Håkan Ekström.

I andra matchen mot Redbergslids IK var killarna på tå från start. Man var det klart bättre laget men lite dålig skärpa i avslutningarna gjorde matchen onödigt spännande. Seger med 22-19 till slut och klart med avancemang.

Sista gruppspelsmatchen mot GUIF saknade betydelse för avancemanget och här verkade det som att G/W sparade krafterna till play-off matchen senare på dagen, förlust med 24-12 och tvåa i gruppen.¨

För första gången i G/W Landskrona HK:s historia hade ett lag gått vidare från steg-4 och man var nu ett av Sveriges 16 bästa lag. Dessutom var G/W det enda skånska lag som lyckades gå så här långt i SM.
– Fantastiskt!, understryker tränaren.

Nu väntade play-off match mot mäktiga IK Sävehov, ett av Sveriges absolut bästa lag. David mot Goliat. Sävehov med 60-70 spelare i truppen tränar fem dagar i veckan mot G/W med nio man i truppen och tre träningar i veckan och med killar som kombinerar handboll med andra sporter.

– Som ni förstår så kunde det bara gå på ett sätt och mycket riktigt vann Sävehov med 31-15. Inledningsvis i matchen var det jämnt men i takt med att G/W drabbades av utvisningar så rann siffrorna iväg onödigt mycket, anser Håkan Ekström som stolt över killarnas prestation även kan konstatera att det var lärorikt för killarna att få mäta sig med den absoluta eliten i Sverige.
– Den stora skillnaden mellan lagen var inte den individuella och man mot man hävdade sig G/W killarna bra. Men i lagspelet var Sävehov självklart snabbare och säkrare, med ett passningsspel som de nog är ensamma om i Sverige.  

Äventyret är nu slut för denna gång. Laget och grabbarna har upplevt något som få handbollsspelare får göra och dessutom fått ett rejält tillskott av självförtroende.
Vi ska också tacka alla våra jätteduktiga 95:or som lånat spelare till laget och utan deras hjälp hade P-94 inte nått så långt. Återväxten i G/W är således god och det ska bli spännande att följa våra 95:or i nästa års SM, avslutar Håkan Ekström.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser