Annons

Årets ungdomsstipendiater utsedda

Intresset för LISAs, Landskrona Idrottsföreningars Samorganisations, ungdomsstipendium har ökat.
– Det har naturligtvis med Idrottsgalan att göra, säger Gunnar Nilsson, ordförande i LISA, efter att juryn plockat fram årets tio stipendiater vilka kommer att hedras vid den storstilade festen den 17 april.
Det är kul om vi kan lyfta ungdomarna ytterligare under en förhoppningsvis fullsatt galakväll.

Ungdomsstipendiaterna erhåller 2 500 kronor samt en minnesgåva och bland årets mottagare finns välbekanta ansikten tillsammans med dem som får stipendiet för första gången.
– Det blev en bra fördelning mellan killar och tjejer och mellan de som fått stipendiet tidigare och förstagångsmottagare. Exempelvis får skytten Marcus Svensson åter ett stipendium. Han är klart värdig och det är trevligt om vi kan stimulera till satsningar, år från år, poängterar Gunnar Nilsson som dock saknar några namn på listan.
– Tyvärr saknar vi några kandidater som vi räknat med. Ett av kriterierna är att föreningarna själva ska nominera sina ungdomar.

Annons
 

Gunnar Nilsson är nöjd med det gångna idrottsåret på ungdomssidan.
– Vi har många duktiga ungdomar i Landskrona men vi kan bli bättre. Det handlar om att vi måste satsa på ledarna. Har vi bra ledare så får vi också bra ungdomar.

2008-års LISA-stipendiater är:

Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb.
Marcus har under året radat upp ett pärlband av segrar i diverse mästerskapstävlingar. Den blivande 19-åringen ingår i Sportskytteförbundets satsning ”topp 12” med sikte på OS 2012 i London och som stöds av Sveriges Olympiska Kommitté. Han tillhör det Svenska juniorlandslaget vilka räknas in i den absoluta världstoppen.

Hampus Johansson, Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb.
15-årige Hampus blev under det gångna året dubbel svensk mästare i nationell skeet, dels individuellt men även tillsammans med klubbens lag.

Jesper Spjuth, Landskrona Cykelklubb
Landskrona Cykelklubbs talangfulle 16-åring Jesper Spjuth vann i somras det 15 km långa och backiga tempoloppet för pojkar 15-16 år vid Cykel-SM i Falun. Därefter tog Jesper bland annat tre guldmedaljer vid de skånska mästerskapen. Jesper Spjuth kommer under 2009  att ingå i ett ”juniorproffstall” i Sverige och kommer således inte att tävla för LCK i år.

Emma Sandell, Landskrona Kvinnliga GF
15-åriga Emma Sandell tränar 15-20 timmar i veckan och har gjort en ovanlig rekordkarriär inom Rytmisk Gymnastik. Hon började med idrotten som 12-åring och tillhör idag landets 15 bästa juniorer.

Ivo Pekalski, Landskrona BoIS
Ivo erhåller för tredje året i rad ett stipendium av LISA. Sina blott 18 år till trots räknas han redan till de rutinerades skara i BoIS a-trupp. Utöver ett 40-tal a-lagsmatcher har Ivo 18 landskamper på meritlistan.

Jesper Olsson, Landskrona BoIS
Jesper har haft en osannolik otur med skador under 2008. Med en obändig vilja och en fantastik inställning kämpade han sig tillbaka efter ett benbrott i foten och debuterade i BoIS a-lag och återtog sin plats i landslaget (10 landskamper totalt). På årets sista landslagsläger var oturen åter framme och han ådrog sig ett benbrott. Mittfältskämpen kommer att vara tillbaka 2009, stärkt av bland annat ett uppmuntrande stipendium.

Ebba Månsson, Landskrona Ski Club
Snöfattiga skånska vintrar hindrar inte Landskrona Ski Club från att fostra duktiga utförsåkare. Ebba Månsson är det senaste stjärnskottet. Ebba vann som första skånska storslalomfinalen i Götalands Lilla Världscupenfinal i konkurrens med 150 av Götalands bästa åkare. Ebba knep dessutom tredjeplatsen i Super-G och fjärdeplatsen i slalom vilket innebar en sammanlagd andraplats i kombinationstävlingen.

Joel Andersson, Bangolfklubben Linjen
Joel räknas som en av landets mest talangfulla juniorer, rankad fyra på såväl filt som EB. 18-åringen tillhör det svenska juniorlandslaget och på Junior-VM i Budapest var han med och tog hem silvermedaljen i lagtävlingen.

Linnea Sandell, IF Kronan.
Under 2008 satte Linnea inte mindre än sex nya klubbrekord, i så pass skiftande grenar som 80 m, 60 m häck, 200 m, höjd, tresteg och i diskus. Nyligen blev hon skånsk mästarinna på 60 meter inomhus i F13-klassen på kanontiden 8.23.

Thobias Nilsson Montler, IF Kronan.
Snart 13-årige Thobias satte även han sex klubbrekord under utesäsongen 2008.  Inomhus har han noterat 1.68 i höjdhopp och hela 5,27 i länghopp, resultat som gör att han toppar Sverigerankingen i grenarna för sin åldersklass. Thobias är inte enbart en exceptionell friidrottare han är även en duktig fotbollsspelare i IK Wormo och går nu på nystartade Dianaskolan (BoIS friskola).

Fakta stipendiet
LISA-stipendiet började delas ut 1979 och avser att stimulera unga idrottsutövare till studieresor eller allmän utbildning, antingen inom idrotten eller civilt. Kvalificerade att erhålla stipendium är ungdomar som ännu inte fyllt 20 år och som representerat idrottsförening i Landskrona under minst ett år. Kandidater nomineras av medlemsorganisationer fram till den 31 januari och stipendiaterna utses sedan av en jury genom sluten omröstning. Juryn består av LISA:s styrelse samt två representanter från pressen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser