Annons

Ytterligare 50 varslas på Haldex Brake

Den negativa försäljningstrenden fortsätter för Haldex Brake och idag klockan 15.00 fick verkstadsklubben beskedet att ytterligare 50 kollektivare varslas i vid fabriken i Landskrona.
– Det känns fruktansvärt att behöva motta ytterligare varsel efter den jobbiga decembermånad vi just gått igenom, säger Jonas Esbjörnsson, ordförande för Haldex Brake AB Verkstadsklubb.

Den 10 november varslades 105 anställda i de båda anläggningarna Haldex Brake och Haldex Traction om uppsägning. 37 av dessa var tjänstemän, resterande på kollektivsidan.  Efter förhandlingar med facket hamnade man den gången på totalt 94 personer som fick gå.
– Nu startar vi om igen och sätter oss ner redan imorgon, berättar Jonas Esbjörnsson och vittnar om att känslorna nu är i gungning på företaget.

Annons
 

– Tittar man ett år tillbaka, så har vi om samtliga 50 nu avskedas, förlorat 175 kollektivare. Då räknar jag in visstidare som fått gå under året också. Det är ett tungt slag mot hela Landskrona, suckar  Jonas Esbjörnsson som nu efterlyser stödinsatser från kommun och stat.
– Kommunen måste omgående öppna upp utbildningsplatser. Exempelvis finns det fortfarande en efterfrågan på CNC-operatörer.  I övrigt får man göra en inventering av vad som efterfrågas på arbetsmarknaden. Helt klart är att vi måste erbjuda alla som nu hamnar i arbetslöshet någon form av kompetensutveckling.

Regeringen avvisar utbildningsförslag
Som ett led att motverka varselutvecklingen har IF Metall drivit förslag om ett statligt utbildningsstöd för att låta anställda i kristyngda företag kompetensutvecklas istället för att sägas upp.
–  På så vis skulle vi åtminstone temporärt kunna undvika fler varsel. Det är ju inte en vanlig lågkonjunktur vi befinner oss i utan en internationell finanskris. Då krävs det exceptionella åtgärder. Dessvärre har regeringen hittills konsekvent avvisat våra förslag, beklagar Jonas Esbjörnsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser