Annons

DeSign med stort S på museet

Vad har Landskrona ha gemensamt med Washington, USA?
Jo, i båda städerna visas just nu det bästa av svensk design i två parallella utställningar.
– Svensk design håller hög klass och har internationell ryktbarhet, förklarar Marie Toft, regionansvarig i Stiftelsen svensk industridesign, som tillsammans med Svensk form och Sveriges reklamförbund, står bakom priset Swedish Design Award 2008.

På vandringsutställningen, ”Design S”, presenteras 19 av totalt 200 inlämnade bidrag av vilka tio erhållit utmärkelser för framgångsrik design och kreativa problemlösningar.
– Med utmärkelsen missionerar vi för svensk designs förmåga att tillföra värde till människor, företag och organisationer och att bra design har en avgörande betydelse inte minst för ett lands konkurrenskraft, betonar Marie Toft som också inviger utställningen nu på söndag klockan 14.

Annons
 

Nyskapande och kreativ är huvudkriterium för alla bidrag och juryn har bedömt bidragen efter olika kriterier som exempelvis affärsnytta, hållbarhet, funktion och utförande. Bland de utställda föremålen märks exempelvis en kopia av Josef Franks berömda skåp från 1930 utfört i masonit, till 90 procent gjort av återvinningsmaterial och till 100 procent återvinningsbar.
– Skåpet är ett bra exempel på kreativiteten i föremålen, poängterar Marie Toft och lyfter fram Tretorns röda ridstövlar som tagits fram i samarbete med designern Jonas Hultqvist och tävlingsryttaren Malin Baryard. –
– Eftersom jag själv rider vet jag vilken betydelsen stövlarna har och här är en stövel som inte bara drar blickarna till sig med sina klara färger, den är dessutom oerhört funktionell eftersom skaftens storlek kan regleras efter köparens ben.

Vidare visas en genomtänkt stadscykel med låsbara förvaringsboxar och med en kraftig konstruktion som gör den lämplig för inköpsturer i stadsmiljö.
– Så att man slipper ta bilen när man skall handla, poängterar Marie Toft.

På utställningen visas även armaturen ”Open box” som prisats för att den spar energi med hjälp av en sensor som känner av dagsljuset och om det är någon person i rummet. Knivarna från Craftsmen som med sin variation i konstruktionen har blivit en framgång inom olika yrkesgrupper.
– Det är roligt för oss att få visa utställningen här i Landskrona, förklarar konstintendent Birthe Wibrand och tillägger att utställningen finns på plats fram till den 1 mars.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser