Annons

Gymnasieförbundet åker bergodalbana i statistiken

Betygen inom Landskrona, Kävlinge och Svalövs gymnasieförbundet sjönk förra året efter att under några år ha noterat en uppgång.

Betygsnivån för eleverna som lämnade skolan förra året hamnade på 12, 9 poäng av 20 möjliga och det innebär att gymnasieförbundet hamnar på den nedre halvan efter det att Skolverket ställt samman de genomsnittliga betygspoängen för landets gymnasieskolor.
– Vi har gjort en första analys av siffrorna och ser två förklaringar, berättar utbildningsdirektör Tomas Johansson lyfter fram låga betyg från grundskolan i kombination med ett ökat val av yrkesförberedande linjer.

Annons
 

– Det innebär att färre elever väljer studieförberedande linjer på de nationella programmen. Det tillsammans med att eleverna som kommer från grundskolan har lägre betyg, kan förklara nedgången, menar han och tillägger att av gymnasieförbundets elever väljer hela 75 procent yrkesförberedande linjer.
– Att jämföra med ungefär 50 procent i riket som helhet och endast 25 procent i exempelvis Lund.

Gymnasieförbundet har annars under de tre föregående åren höjt genomsnittet från 13, 2 poäng 2005, 13, 5 år 2006 och 13,6 för 2007. Rikssnittet låg under samtliga år på 14,1 poäng.

– Vi kommer att analysera resultatet ytterligare och målsättningen att nå upp till rikssnittet finns kvar även om vi fick en tillbakagång förra året, säger Tomas Johansson som dock kan glädja sig åt att två gymnasieprogram,  teknik- och naturvetenskapsprogrammet, ligger i toppskiktet på Svenskt Näringslivs ranking av landets gymnasieskolor utifrån inkomst.

Höga inkomster
Granskningen visar bland annat hur mycket de som utexaminerades 1996 tjänade tio år senare och hur många som i dag har fast jobb.
Undersökningen visar att teknikprogrammets elever tio år efter utbildningen har en medianlön på 350 400 kronor om året
Det är bara naturvetenskapsprogrammet på Olympiaskolan i Helsingborg som kommer högre bland alla gymnasieutbildningarna i Skåne.

– Vad gäller andelen med fast jobb kommer dock teknikprogrammet i Landskrona högre än Olympiaskolan, konstaterar Tomas Johansson och tillägger att av eleverna från Landskrona har hela 81,39 procent fast anställning i dag.

– Detta visar att våra utbildningar håller bra klass sett till elevernas möjligheter att få jobb, konstaterar Tomas Johansson och betonar att förbundet kommer att jobba vidare med såväl de yrkesinriktade som teoretiska linjerna.

– Vi kommer att inleda ett mer intensivt samarbete med grundskolorna och förhoppningsvis skall det resultera i att eleverna är bättre förberedda när de påbörjar sin gymnasieutbildning, avslutar Tomas Johansson.

Maxbetyg är mycket väl godkänt, mvg, som ger 20 poäng vilket också är högsta snittetbetyget. Bäst i Sverige hamnar Öckerö på 17,8 poäng medan genomsnittet för hela Sverige är 14,0. För Landskrona, Kävlinge, Svalöv gymnasieförbund hamnade snittet 12,9 poäng.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser