Annons

Miljöpartiet fortsätter samarbetet med alliansen

På riksplanet valde miljöpartiet samarbete med socialdemokraterna och vänstern, men i Landskrona trivs partivännerna bra i den styrande Treklövern. – Vi gjorde noggranna övervägande efter valet och kom då fram till att vi låg närmast folkpartiet i de lokala frågorna, motiverar Kjell Schöld beslutet att ingå i den borgerliga Treklövern. Höstens beslut om valsamverkan 2010 på riksplanet tror Kjell Schöld inte kommer att påverka miljöpartiets lokala ställningstagande. – Nej, vi har haft kontakt med partiledningen i de här frågorna och det är stor skillnad mellan politiken på riksplanet och den hänsyn och ambitioner vi har på det lokala planet där sakfrågorna är viktiga, menar han men vill inte spekulera i hur valrörelsen 2010 kommer att utforma sig. – Det är för tidigt att säga något om, vi har bara precis börjat fundera på frågorna, förklarar Kjell Schöld som på allvara engagerade sig politiskt inför valet 2002. – Med Lilian Håkansson som granne blev det många intressanta diskussioner och som miljöpartist fick hon mig att förstå att partiets miljölinje passade bra med min syn på tillvaron, berättar Kjell Schöld som jobbade i 23 år på Öresundsvarvet, fram till nedläggningen 1982 och därefter på Tetrapak i Lund fram till pensionen. – Och det vara när pensionen närmade sig som jag fick mer tid över för politiken, förklarar Kjell Schöld som nu hunnit fylla 69 år och ännu inte bestämt sig för vilken roll han vill spela vid nästa val. Mp minst i stan Miljöpartiet blev minsta parti i kommunfullmäktige med sina 2,2 procent av rösterna i senaste kommunalvalet. Största parti är socialdemokraterna med 32 procent, därefter följer folkpartiet, 22,6 procent och sverigedemokraterna med 22,3 procents väljarstöd. Moderaterna hamnade på 13,5 procent och vänstern fick 3,4 procent av rösterna. – Vi får se, just nu är det stimulerande att arbeta politiskt men hur det blir till nästa val är för tidigt att sia om. För miljöpartiet blev valet 2006 ingen succé, partiet lyckades behålla sitt enda mandat, men kom att få en konkret vågmästarroll eftersom folkpartiet och moderaterna tillsammans fick 19 mandat och lika många fick socialdemokraterna tillsammans med vänstern. Och eftersom inget av blocken kunde tänka sig att samarbeta med sverigedemokraterna blev miljöpartiets enda mandat guld värt när det gäller posten som kommunstyrelsens ordförande. Miljöpartiet valde folkpartiet och Torkild Strandberg och i gengäld tog Kjell Schöld plats som ersättare i såväl kommunstyrelsen som kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunens \”regering\”. Dessutom fick partiet ordförandeskapet i miljönämnden, Karina Persson och 1:e vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnd, Lilian Håkansson. Ingen blek utdelning för fullmäktiges minsta parti. – Det innebär att vi kan påverka den lokala politiken och det är vi mycket nöjda med, summerar Kjell Schöld som drygt halvvägs in i mandatperioden är nöjd med samarbetet inom Treklövern. Och några planer på att byta partner har han inte.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser