Annons

Räddningstjänsten varnar för fyrverkerier

Det är både vackert och festligt när himlen lyses upp av praktfulla fyrverkerier. Men firandet är inte riskfritt. Varje år skadas 300 personer i Sverige av fyrverkeripjäser, både vuxna och barn. Oftast rör det sig om hand- öron- eller ögonskador. De allvarligaste skadorna orsakas av hemmagjorda bomber. -Vi måste ta detta på allvar, säger Ulf Svensson, chef för det förebyggande arbetet på Räddningstjänsten i Landskrona. – De bränder och incidenter som rapporteras till polisen med koppling till fyrverkerier är allt oftare uppsåtliga brott som rubriceras som vållande till kroppsskada, misshandel, skadegörelse och mordbrand. Det är allvarliga brott, som kan bli kännbara i framtiden för den som döms. Oftast är det barn och tonåringar som utför brotten, men ansvaret faller på dem som köpt ut raketer till dem. Det är förbjudet att köpa, inneha och använda fyrverkerier om man är under 18 år. -Vi har idag skickat ut brev till samliga föräldrar på högstadiet där vi informerar vad som gäller både för försäljning av och för användning av fyrverkerier. Vi vill att föräldrar och ungdomar ska förstå sitt ansvar och vi vill också öka förståelsen för att det finns känsliga människor och husdjur, avslutar Ulf Svensson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser