Annons

Karlsson sträckläser: Henning Mankells Kinesen

Julledigheten är lång men trots att Henning Mankells, Kinesen, är en tegelsten på 582 sidor så lär den inte räcka fram till nyår om man får den i julklapp. En sträckläsningsbok, med smarta hopvävda handlingar där spänningen griper tag, just som man suckar över de 100-sidorna för-mycket-kineseri.

Aldrig har Mankell varit grymmare. En massaker på en hel by i Hälsingland är upptakten på historien. Polisen i Ystad är utbytt mot domaren från Helsingborg. Birgitta Roslin, dras in i handlingen sedan hon känt igen namnet på en av de mördade. Vi landskronabor kan bara beklaga att hennes ungdomsäventyr i Borstahusen, var en usel älskare. Synd, för den utvikningen i det mångfacetterade porträttet hade varit värt lite fler sidor och kanske lite framtida Mankell-turism.

Annons
 

Hotet från öst
Med sommarens OS i färskt minne och den fadda eftersmaken av olöst demokrati är det intressant, om än långrandigt att ta del av Mankells syn på stormakten Kina. Det är aktuellt, det är otäckt, men det är också ett stickspår för mycket. Zimbabwe, den amerikanska prärien, Köpenhamn, Londons Chinatown, Borstahusen, Hudiksvall, Beijing är bara några av hållplatserna. Med risk för jetlag rekommenderar jag verkligen Kinesen. Dock för spänningens skull. Kinakerstin är bättre om det är det österländska man är ute efter.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser