Annons

Arbetet med Skeppsbrokajen i full gång

Arbetet med att färdigställa Skeppsbrokajen för Ventrafiken är i full gång. Sedan mitten av november har ett dussintal personer börjat hacka upp kajen.
– Vi räknar med att kajen ska stå klar för användning i september 2009 om allt går som det ska, säger Lars Nilsson, platschef för Peab vilka utför arbetet.

Till våren kommer även den före detta rotfruktscentralen att rivas och därefter ska man bygga ett resecentrum som ska står klart hösten 2009.
– Fram till dess så ska vi använda oss av tillfälliga paviljonger, berättar projektledaren Kåre Larsson som även är förvaltningschef på Teknik- och Stadsbyggnadsförvaltningen.

Annons
 

Det blir två nya färjelägen som kommer att anläggas utmed Skeppsbrokajen i insprängt läge. Angöring till färjorna kommer att ske från Kolgatan där före detta rotfruktscentralen finns. Kolgatan får delvis en annan sträckning utmed industrispåren, allt för att den tunga trafiken inte ska störa de boende på Lilla Strandgatan.

Spontnings- och pålningsarbeten kommer att ske till och med slutet av januari.
– Vi kommer dock att hålla ledigt under julen. Då blir det inget störande. I övrigt kommer vi att hålla på under dagtid, det vill säga att vi startar på morgonen och håller på till 16-17 tiden på eftermiddagarna, säger Lars Nilsson på Peab.

Ny venbåt byggs
Förutom arbetet i området så byggs, på ett varv i Spanien, en helt ny Venbåt.
– Den kommer att vara något större än dagens båtar och vi räknar med att den ska vara klar för leverans i oktober 2010. Dessutom kommer vi att renovera Stjerneborg under hösten 2009, säger Rolf Johansson, driftsledare på Ventrafiken.

När hela kajen är klar med terminaler, busstationer, cykelparkeringar och annat är svårt att spika exakt.
– Eftersom vi inte vet till hundra procent hur terminalen kommer att se ut så är det svårt att svara på. Vårt mål är dock att allt ska stå klart hösten 2011, avslutar Kåre Larsson.


Såhär kommer det att se ut efter den första etappen. Terminalen på bilden är dock provisorisk. Det nya resecentrat kommer att ligga på den plats som är markerad ”Skeppsbroparken”. Klicka här för att se ritningen i pdf-format.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser