Annons

Spetsutbildning i Häljarp

Regeringen väljer att satsa på spetsutbildning på gymnasienivå. Landskrona kommun går ett steg längre och satsar även på spetsutbildning på grundskolan.

Det är Sandåkerskolan i Häljarp som från och med höstterminen nästa år får en sjundeklass med inriktning på matematik och naturorienterande ämnen.
– Vi ser det som en naturlig utveckling av vårt samarbete med gymnasieförbundet och satsningen är ett led i vår strävan att förbättra grundskolan, berättade Lisa Flinth, folkpartistisk ordförande i Barn och ungdomsnämnden när hon presenterade satsningen tillsammans med representanter för Landskrona, Kävlinge och Svalövs gymnasieförbund.

Annons
 

Att Sandåkerskolan i Häljarp får den nya profilutbildningen hänger samman med skolans flexibla organisation.
– Skolan ha de förutsättningar som krävs rent praktiskt, menade rektor Martin Strand och fick medhåll av förvaltningschef Pia Gagner.
Och självklart är det öppet för alla att söka till profilklassen oavsett var man bor i kommunen, poängterade hon och tanken bakom den nya satsningen är också att förbättra samarbetet mellan gymnasieförbundet och grundskolorna.
– Samtidigt utökar vi vårt samarbete med högskolorna med ambitionen att öka antalet elever som blir behöriga för högskolestudier, betonade Magnus Lindahl.

Sedan tidigare finns profilklasser i musik och försök har även gjorts med fotboll på schemat, men nu tar man steget över till att inrätta profilklasser med traditionella ämnen.

Vi gör detta så att elever som klarar undervisningen bra skall få en nya utmaning, poängterar Lisa Flinth och målsättningen är att den första profilklassen skall börja på Sandåkerskolan till höstterminen.

– Sedan några år tillbaka kan elever i årskurs nio som ligger långt framme börja läsa matte och engelska på gymnasienivå, nu tar vi ytterligare ett steg i det samarbetet, betonade Gull-Britt Holm, utvecklingschef vid gymnasieförbundet som nu även ämnat in en ansökan om spetsutbildning på gymnasiet med miljöprofil i marinbiologi.

– Totalt är det tio klasser med riksintag som skall starta i landet höstterminen nästa år och det finns hundra ansökningar, så konkurrensen är tuff, betonade utbildningsdirektör Tomas Johansson som dock hoppas att gymnasieförbundet skall ha en hyfsad chans eftersom det geografiska läget intill Öresund är en klar fördel.

– Dessutom har vi redan en utbildning i marinbiologi och här kommer vi att samarbete med Lunds universitet genom Campus Helsingborg, förklarade han och i början av nästa år får gymnasieförbundet veta om man finns med bland de tio utvalda.
– Även om vi inte skulle lyckas den här gången så kommer vi att starta utbildningen och då med regional inriktning, påpekade Magnus Lindahl, folkpartistisk ordförande i gymnasieförbundet.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser